Майже 1500 об’єктів області внесли до Державного реєстру нерухомих пам’яток України

Фото: spadschina.kh.ua

1476 об’єктів культурної спадщини, а саме пам’яток історії та монументального мистецтва місцевого значення м.Харкова та Харківської області, включені до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі Харківської науково-методичного центру охорони культурної спадщини.

Майже півтори тисячі об’єктів внесено до Держреєстру відповідно до Наказу Міністерства культури і інформаційної політики від 14.01.2021 року № 10 «Про занесення об’єктів культурної спадщини до Державного реєстру нерухомих пам’яток України».

Офіційний статус пам’яток отримали будинки, братські могили та індивідуальні поховання, меморіальні комплекси, пам’ятники відомим діячам і ряд інших об’єктів.

Зокрема, до реєстру внесено розташований по проспекту Московському, 24 будинок 1-ої чоловічої гімназії (охр. № 3069-Ха). Будівля датована 1814 роком і виступає яскравим прикладом архітектури епохи класицизму. Серед тих, хто навчався у цих стінах, слід згадати Володимира Вернадського – одного з засновників Української академії наук, який вступив до 1-го класу гімназії 1873 року, та навчався у ній ще три роки.

По вул. Багалія, 9 знаходиться двоповерхова будівля, що названа харків’янами «Будинком історика». У цьому будинку жив із родиною академік Дмитро Іванович Багалій. Заради будівництва Дмитро Багалій навіть узяв позику за рахунок своїх майбутніх наукових праць. Цікаво, що у будинку й досі проживають нащадки академіка.

Фото: spadschina.kh.ua

Серед включених до реєстру нерухомих пам’яток, зокрема, Українсько-польський меморіал в Лісопарку, пам’ятник козаку Івану Барвінку в місті Барвінкове, братська могила в с. Гетьманівка Гетьманівської сільської ради, будинок редакції і друкарні газети «Южный край», що розташовувалися по вулиці Сумській тощо.

По вул. Миру, 19 у смт Боровій Ізюмського району знаходиться пам’ятка історії місцевого значення – Пам’ятник Героям Радянського Союзу В.С. Колеснику і Є.Й. Шутьку (охор. № 3554-Ха). Василь Степанович Колесник (1923-1945) і Єгор Йосипович Шутько (1924-1944) – уродженці Борівщини, загинули на фронтах Другої світової війни, за свої воїнські подвиги удостоєні звання Героя Радянського Союзу посмертно. Рельєфні зображення бійців обабіч стели з присвятними написами вражають своєю детальністю і якістю виконання.

Фото: spadschina.kh.ua

Будинок колишньої Ново-Бєлгородської центральної каторжної в’язниці, охоронний № 4229-Ха (Чугуївський р-н, смт Печеніги, вул. Незалежності). Колишня центральна в’язниця – Ново-Бєлгородський централ, збудована в 1869 році. Будівля цікава тим, що в різний час тут відбували покарання відомі народники: О. Долгушин, І. Мишкін, Я. Рибіцький, робітник-революціонер П. Алексєєв, Д. Рогачов, П. Войнаральський та інші. Був тут ув’язнений і український поет-революціонер П. А. Грабовський. З 26 березня 2002 року у приміщенні в’язниці відкрито музей ім. Т. А. Суліми (історик, краєзнавець).

Фото: spadschina.kh.ua

Перелік об’єктів був підготовлений Департаментом культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації разом з ОКР «Харківський науково-методичний центр охорони культурної спадщини».

Як повідомляв Харків Times, будинок на розі Сумської та Скрипника збираються перебудувати під офісний центр.