Суд почав обирати запобіжний захід підозрюваним у справі про пожежу та загибелі людей в “Золотому часі”

23 січня в Київському районному суді Харкова почали обирати запобіжний захід для чотирьох підозрюваних у справі про пожежу в нелегальному «геріатричному пансіонаті» на вулиці Нижній Гійовській, 150Б в, де загинули 15 людей похилого віку.

Про це повідомляє кореспондент Харків Times з місця події.

Прокуратура вимагатиме для всіх чотирьох підозрюваних запобіжний захід у вигляді утримання під вартою строком на 60 днів, повідомив перед початком засідання прес-секретар прокуратури області Дмитро Чубенко.

Першим в зал суду на обрання запобіжного заходу доставили орендаря будинку – 45-річного В’ячеслава Кравченка, зареєстрованого, як фізична особа-підприємець.

В’ячеслава Кравченка підозрюють в порушенні правил пожежної безпеки (ч. 2 ст. 270 КК). За словами прокурора, Кравченко і його дружина наймали співробітників в так званий пансіонат “Золотий час” неофіційно, без укладання угод. Звинувачення вважає, що вони як керівники не забезпечили протипожежну безпеку і, фактично, знаючи про наявність порушень, продовжували роботу пансіонату.

«Не дивлячись на те, що життя і здоров’я людей є найвищою соціальною цінністю, фактичні керівники пансіонату «Золотий час» Кравченко В.М. і Кравченко А., усвідомлюючи наявні правопорушення вимог законодавства про пожежну безпеку на об’єкті, що може створити загрозу здоров’ю і життю вразливої ​​категорії громадян, а саме – людей похилого віку та інвалідів, які мають на момент тільки отримання прибутку від надання цих послуг, не вжили заходів щодо дотримання пожежної безпеки, не припинили експлуатацію і надання послуг по догляду і турботи за особами похилого віку в приміщенні пансіонату «Золотий час»», – заявив прокурор.

Він вважає, що підозрюваний Кравченко може ухилятися від слідства або знищити документи, що мають відношення до правопорушення, впливати на свідків. Прокурор просив суд призначити Кравченко запобіжний захід у вигляді утримання під вартою.

Кравченко заявив, що до сих пір не може прийти в себе і не в повному обсязі розуміє ступінь своєї участі в події. Щоб розібратися в тому, що сталося він готовий співпрацювати зі слідством, з судом, з усіма органами, додав Кравченко.

«Я був затриманий на місці події, так як мені зателефонувала дружина, і я тут же виїхав на місце події і допомагав організовувати дії порятунку людей і організаційні моменти», – розповів Кравченко.

З приводу запобіжного заходу Кравченко заявив, що ховатися від слідства і знищувати документи не збирається. Також повідомив, що у нього є маленька дитина і літні батьки, які потребують його допомоги.

«Ховатися від органів досудового розслідування, або суду, я не збираюся. Знищувати, приховувати будь-яку інформацію, у мене немає в цьому потреби. Я хочу в цьому у всьому сам розібратися. Перешкоджати кримінальному провадженню я теж не збираюся, я готовий співпрацювати з судом зі слідством. У повному обсязі, в повній мірі, що від мене залежить, я готовий робити. Якщо мене відпустять – у мене старі батьки, їм потрібна допомога, ще маленька дитина. У мене хороші тесть, теща, вони прийняли мене в сім’ю, як рідного, я їм допомагаю. Надавати якийсь тиск на свідків, я абсолютно не збираюся це робити.» – заявив Кравченко.

Адвокат Кравченко назвав абстрактним думку прокурора, який вважає, що його підзахисний може ховатися від слідства. Адвокат просить суд відправити Кравченко під цілодобовий домашній арешт.

За даними прокуратури, розслідування пожежі в проводиться за ч. 2 ст. 270 КК (порушення вимог пожежної безпеки, що спричинило загибель людей). Слідство перевіряє версії причин виникнення пожежі, серед яких підпал, необережне поводження з вогнем та електроприладами, а також коротке замикання електромережі.

Підозрюваним загрожує від трьох до восьми років позбавлення волі.

Як повідомляв Харків Times, прокуратура та поліція станом на ранок 22 січня затримали чотирьох осіб, причетних до організації нелегального приватного будинку престарілих «Золотий час», де сталася пожежа із 15 жертвами.

Правоохоронці повідомили про підозру в порушенні вимог пожежної безпеки (ч. 2 ст. 270 КК) чотирьом особам, раніше затриманим у зв’язку з пожежею в нелегальному «геріатричному пансіонаті» на вулиці Нижній Гійовській, 150Б в Харкові, де загинули 15 людей похилого віку.