Суд щодо “проспекту Жукова” в Харкові перенесли через відпустку судді

Засідання Харківського другого апеляційного адмінсуду щодо перейменування проспекту Петра Григоренка на честь маршала Георгія Жукова не відбулося – суддя пішов у відпустку.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Укрінформу, що посилається на роз’яснення секретарки суду Ганни Олійник.

“Суддя Ігор Чалий перебуває у терміновій відпустці за сімейними обставинами. Про це стало відомо перед засіданням”, – сказала Олійник.

За її словами, нова дата суду ще не визначена.

Свій коментар біля будівлі суду журналістам надав представник позивача – ВО “Свобода” – адвокат Андрій Коломійцев: “Інформація про те, що судового засідання не буде, надійшла буквально за 10 хвилин до початку засідання. Вважаю, це затягування суду, бо сьогодні ми вже чекали рішення на нашу користь. Ми стовідсотково праві, і увічнення пам’яті Жукова у Харкові ніколи не буде”, – заявив адвокат.

За словами начальника Північно-Східного відділу Українського інституту національної пам’яті (УІНП) Марії Тахтаулової, відповідно до чинного законодавства, жоден топонім в Україні не може бути названий на честь маршала Жукова. “Порядок присвоєння вулицям, площам, проспектам, тощо імен фізичних осіб регулюється Законом України “Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій”. У Законі чітко вказано, що “забороняється присвоювати юридичним особам та об’єктам права власності імена або псевдоніми осіб, які обіймали керівні посади у комуністичній партії, вищих органах влади та управління СРСР, крім випадків, пов’язаних з розвитком української науки та культури. Як відомо, Георгій Жуков не був діячем культури, тому жодних виключень бути тут не може”, – зазначила Тахтаулова.

Біля суду відбувся пікет за участі двох десятків активістів “ВО “Свобода”, організації “Фрайкор” та “Європейської солідарності”, які вимагали не допустити перейменування проспекту Петра Григоренка на честь маршала Георгія Жукова.

Як повідомляв Харків Times, Харківстка міськрада на сесії 19 червня 2019 р. перейменувала проспект ім. Генерала Григоренка на проспект Жукова.

Однак це рішення було опротестовано в суді. Харківський окружний адміністративний суд 5 вересня визнав рішення Харківської міської ради про повернення проспекту імені генерала Григоренка імені радянського маршала Жукова протиправним й постановив скасувати це рішення.

Міськрада подала апеляцію  і програла її.

На сесії 26 лютого 2020 року депутати в черговий раз підтримали рішення про перейменування проспекту Григоренка, повернувши йому ім’я маршала Жукова.

У червні Харківський окружний адміністративний суд за позовом, поданим ВО «Свобода», скасував рішення міської ради про перейменування проспекту Григоренка в честь Жукова.

Другий апеляційний адміністративний суд Харкова 14 грудня не задовольнив клопотання Харківської міської ради про зупинення провадження у справі про перейменування проспекту Григоренка на проспект Жукова і перейшов до розгляду по суті..