Харківський авіазавод чекає замовлення на 8 літаків Ан-74 для військових — Укравіапром

Фото: Харків Times

Харківське державне авіаційно-виробниче підприємство (Харківський авіазавод), яке знаходиться в украй важкому фінансовому становищі, може отримати замовлення на 8 літаків для військових.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення президента Асоціації «Укравіапром» Віктора Попова в ефірі Суспільного.

«Ми маємо попередні листи та побажання наших військових про замовлення восьми літаків. Це чотири патрульні літаки для військово-морської авіації та чотири для Міноборони у вигляді транспортних. […] Було прийнято рішення за дорученням Президента в цьому ж місяці до 1 лютого провести засідання РНБО по авіації, де передбачити для ХАЗу обов’язкове розміщення цього держоборонзамовлення», – сказав Попов.

Замовлення стосується будівництва восьми літаків Ан-74. На підприємстві стоять недобудовані машини, частина з яких в рамках замовлення і може бути завершена. Відповідний указ має підписати Президент.

«Це повинно закінчитися указом Президента і це, я впевнений, дасть колосальний поштовх нашому рідному авіаційному заводу», — сказав Попов.

На думку президента «Укравіапрому», вихід підприємства з банкрутства можливий за умови прийняття закону про списання боргів і формуванні державного оборонного замовлення.

Як повідомляв Харків Times, вирішенню низки проблемних питань ХДАВП, а також шляхам розвитку Концерну була присвячена нарада, яка відбулася 15 січня під головуванням Віце-прем’єр-міністра – міністра з питань стратегічних галузей промисловості України Олега Уруського.

Наприкінці березня минулого року в «Укроборонпромі» заявили, що розроблено план санації Харківського авіазаводу. Документ в тому числі передбачав прийняття Верховною Радою закону про списання заборгованості авіаційних підприємств, зокрема – податкових боргів ХДАВП.

У серпні прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час робочої поїздки в Харківську область заявив, що уряд не розглядає варіант передачі в концесію Харківського авіазаводу.