Сад Шевченка: охрані – отмєна! (Фото, доповнено)

Фото: t.me/hueviykharkov

У Харківському саду Шевченка пройшов пікет проти грубої, а іноді жорстокої поведінки охоронців. Головна вимога до міської влади – розірвати контракт з охоронним агентством «Антирейдер ГО «Ветеран».

Про це Харків Times дізнався з повідомлень соцмереж.

Сьогодні, 17 січня кілька десятків харків’ян вийшли до саду Шевченка на акцію протесту «Охране – отмена».

Приводом для акції став недавній випадок з колишнім харків’янином, а нині громадянином Ізраїлю Борисом Фурсовим, якого, за його словами, побили охоронці під час прогулянки парком. Відповідну заяву Борис Фурсов передав до поліції.

Серед учасників акції помітні були представники політичних і громадських організацій «Українські студенти за свободу», «Демократична сокира», «ФРІ Харків». Учасники акції протесту тримали в руках плакати «Новий мер – старі порядки», «Терехов, бидло охороняє парк», «Ні свавіллю охоронців».

На акції був присутній і 23-річний Борис Фурсов, який днями звернувся до поліції про побиття після прогулянки в саду Шевченка. «Я думаю, що моє життя врятувало тільки те, що я кликав на допомогу, просив перехожих знімати на відео і кричав “викличте поліцію”», – сказав Фурсов.

До протестувальників приєдналися десятки людей, які гуляли в парку.

У той же час, за повідомленням Суспільного, в саду зібралися близько півсотні противників акції. Свою приналежність до будь-яких організацій вони не уточнювали, називали себе звичайними харків’янами та говорили, що прийшли підтримати охоронців.

Між двома таборами протестуючих виникли словесні суперечки, які тривали 20 хвилин. Близько 15:00 учасники акції почали розходитися.

У приватному агентстві «Антирейдер ГО «Ветеран», яке охороняє сад Шевченка, запевняють, що не били хлопця, а його заяву називають провокацією. На питання, чому охоронці не викликали відразу поліцію, а вирішили витягувати хлопця з фонтану самостійно, відповіли, що він міг втекти.

Як повідомили Харків Times в в прес-службі Нацполіції області, 23-річний Борис Фурсов звернувся до поліції 12 січня 2021 року. Він повідомив, що 29 грудня в саду ім. Шевченка його побили невідомі чоловіки у камуфляжній формі. За даним фактом слідчі Харківського районного управління поліції №3 відкрили кримінальне провадження за ч. 1 ст. 125 КК (умисне легке тілесне ушкодження). На даний час поліцейські відпрацювали записи з камер відеоспостереження, встановили та опитали свідків. Відносно потерпілого призначено судово-медичну експертизу.

Досудове розслідування триває.

Як повідомляв  Харків Times, 27-річний чоловік заявив в поліцію про побиття його охоронцями Саду Шевченка ввечері 17 червня. Його доставили в лікарню з тілесними ушкодженнями. За даним фактом слідчим відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 296 Кримінального кодексу (хуліганство).

Увечері 4 вересня 2020 року в саду Шевченка побили дівчину і хлопця. Поліція відкрила провадження.