У Харкові підполковник поліції та адвокат за хабарі закривали справи

Фото: khar.gp.gov.ua

Начальник сектора превенції патрульної поліції одного з відділень нацполіції Харкова за мзду «вирішував питання» з колегами та закривав очі на порушення закону з боку підприємців. До останньої справи він залучив ще й адвоката.

Тепер обом оголосили про підозру у вчиненні злочинів за ч. 2 ст. 369-2 КК, а офіцеру – ще й за ч. 3 ст. 368 КК.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі прокуратури області.

В ході досудового розслідування встановлено, що 44-річний підполковник поліції, перебуваючи на посаді начальника сектора превенції патрульної поліції одного з відділів поліції Харківської області, вимагав у жінки-підприємця 20 000 грн хабара. За вказану суму правоохоронець обіцяв не притягувати її до адміністративної відповідальності за ведення господарської діяльності без ліцензії.

За встановленим фактом слідчі прокуратури внесли відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 3 ст.368 КК (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою).

Працівники внутрішньої безпеки НПУ, Територіального управління ГБР, розташованого в місті Полтаві, під процесуальним керівництвом прокуратури Харківської області, задокументували два епізоди отримання грошей 44-річним підполковником поліції.

У грудні 2020 року поліцейського звільнили з лав поліції. Зараз йому вручено підозруа. Санкція інкримінованої статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі до 10 років.

Крім того, слідство встановило, що адвокат, знаючи про проведення дізнання в кримінальному провадженні по нанесенню тілесних ушкоджень, вступив у змову зі згаданим начальником сектора патрульної поліції і розробив план з отримання неправомірної вигоди.

Поліцейський зустрівся із заявником і пообіцяв вплинути на дізнавача та переконати його закрити справу. Вартість такої «допомоги» склала 20 тис. грн.

Передати гроші вирішили через адвоката. Що й було здійснено в грудні минулого року.

Проводяться першочергові слідчі (розшукові) дії, в тому числі обшуки за місцем проживання поліцейського, адвоката і в службових приміщеннях відділення поліції.

Під процесуальним керівництвом обласної прокуратури повідомлено про підозру колишньому начальнику сектора патрульної поліції і адвокату за фактом одержання неправомірної вигоди за вплив на прийняття рішення про закриття кримінального провадження (ч. 2 ст. 369-2 КК).

Досудове розслідування здійснюють слідчі Територіального управління ГБР, розташованого в м. Полтаві, оперативний супровід – співробітники Управління внутрішньої безпеки в Харківській області Департаменту внутрішньої безпеки НП України.

Як повідомляв Харків Times, в Харківській області за вимагання хабара піде під суд начальник райвідділу поліції.