У Харківській області захворілих на грип та ГРВІ закликають пройти безкоштовне тестування на COVID-19

Фото: РБК

З початку року в Харківській області тестування на коронавірус пройшли тільки 12% хворих на грип або ГРВІ. При цьому COVID-19 підтвердили майже у кожного другого з тих, хто пройшов тестування.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Харківського обласного лабораторного центру.

У більшості випадків COVID-19 починається як звичайна гостре респіраторне вірусне захворювання і протікає в легкій формі. Хворі не звертають уваги на свій стан, не проходять обстеження і не отримують відповідного лікування. Крім цього хворі на коронавірус можуть заражати оточуючих, не підозрюючи про це.

З початку року в області на грип та ГРВІ захворіли 2124 людини, тестування методом ПЛР на коронавірус пройшли тільки 259 хворих (12,1%). З них позитивні результати виявилися у 109 осіб (42,1% протестованих), що підтверджує значне поширення збудника COVID-19 в області.

При цьому в лабцентрі нарікають на низьку завантаженість лабораторій, де проводять дослідження на наявність / відсутність COVID-19.

“Всього по Харківській області проведено 289682 ПЛР-тестувань. Впродовж минулого тижня – тільки 8895. Станом на ранок 13.01.2021 перехідних неопрацьованих залишків зразків біоматеріалу немає. Лабораторії працюють з неповним навантаженням від наявних потужностей.”, – розповіли в лабцентрі.

Санлікарі просять всіх жителів області з симптомами застуди пройти безкоштовне тестування на виявлення COVID-19, що передбачено наказами Міністерства охорони здоров’я України.

“Зі свого боку лікарі повинні направити на безкоштовний тест як пацієнтів з симптомами гострої респіраторної вірусної інфекції, так і осіб, які перебували в контакті з хворими COVID-19 відповідно до оновлених стандартів Міністерства охорони здоров’я України”, – відзначили в лабцентрі.

Як повідомляв Харків Times, за даними Міністерства охорони здоров’я, в Харківській області станом на 8:00 13 січня виявили 73 462 випадки коронавірусної хвороби COVID-19, 521 – за минулу добу.

Харків’ян просять не відмовлятися від госпіталізації в разі захворювання COVID-19.

У Харківській області майже кожен десятий хворий COVID-19 проходить лікування в реанімації.