Ціну на газ знизять і заморозять — Денис Шмигаль

Кабмін має намір ввести держрегулювання газового ринку на період карантину. Пропонована ціна для побутових споживачів — 6,99 грн за кубометр.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля в Telegram.

«У зв’язку з пандемією COVID-19, запровадженими в Україні карантинними обмеженнями, різким і непомірним для українців під час карантину зростанням біржових цін на газ в останні тижні, пропонується запровадити в Україні для всіх побутових споживачів державне регулювання ціни на газ на період дії карантинних обмежень або до завершення цього опалювального сезону», — йдеться в повідомленні.

На цей період Кабмін пропонує встановити для побутових споживачів тариф в 6,99 грн за кубометр блакитного палива. Це зараз найнижча ціна на українському ринку. Вона майже на 30% нижче тієї, яку виставили деякі облгази.

Денис Шмигаль доручив Міненерго, Мінекономіки, Мін’юсту невідкладно підготувати проект постанови КМУ про введення державного регулювання цін на газ на період карантину.

«Рішення про державне регулювання ціни на газ не означає, що уряд відмовляється від розвитку ринку газу в Україні. Адже підхід, коли ціна газу регулює попит і пропозицію, працює в усіх розвинених країнах. […] Конкуренція означає усунення монополії окремих газопостачальників, які заробляли надприбутки. […] Рішення про державне регулювання цін тимчасове і буде задіяно до кінця опалювального сезону або до кінця карантину», — уточнив Прем’єр-міністр.

За інформацією Шмигаля, НКРЕКП починає ретельну перевірку всіх газопостачальників, які на сьогодні мають найвищі тарифи на розподіл газу.

Як повідомляв Харків Times, в січні вартість природного газу для побутових споживачів підвищилася та склала 9,9 грн за кубометр для абонентів Харківгаззбуту та 7,22 грн за кубометр для тих, хто купує блакитне паливо безпосередньо у компанії «Нафтогаз України».