У Харкові планують виробляти китайську вакцину від коронавірусу

Фото: bbc.com

Група фармацевтичних компаній «Лекхім» планує постачати в Україну китайську вакцину CoronaVac, а в 2022 році налагодити власне виробництво у Харкові.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі компанії «Лекхім».

Група фармацевтичних компаній «Лекхім» уклала з Сіновак (Sinovac Biotech) угоду про постачання в I півріччі 2021 року 5 млн. доз вакцини проти COVID-19

“Уже в березні 2 021 Україна зможе отримати вакцину проти коронавірусу виробництва Sinovac Biotech, ефективність якої доведена клінічними дослідженнями, а в 2022 році – налагодити виробництво вакцини на українському підприємстві ЗАТ «Лекхім-Харків»”, – розповіли в українській компанії.

Також повідомляється, що CoronaVac – інактивована вакцина. У ній використовується традиційний для вакцин механізм, при якому неживий вірус, який не може реплікувати в клітинах людини, використовується для активізації імунної системи.

Випробування третьої фази китайської вакцини вже пройшли в Бразилії та Індонезії, в них брали участь близько 15 тисяч добровольців. Тривають випробування CoronaVac в Туреччині та Чилі.

Розробником і виробником вакцини CoronaVac є компанія Сіновак (Sinovac Biotech), заснована в Пекіні в 2001 році. Щорічно на підприємстві випускають шість типів вакцин для людей і тварин. Основні продукти: вакцини проти гепатиту А (перекваліфікована ВООЗ), гепатитів А і Б, вірусу грипу, включаючи пташиний грип, паротиту, вітряної віспи, які зареєстровані і схвалені для вакцинації в 34 країнах світу.

Як повідомляв Харків Times, Харківське фармпідприємство «Біолік» подало до Міністерства охорони здоров’я України заявку на реєстрацію в Україні російської вакцини для профілактики коронавирусной інфекції.

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов уточнив, що що харківська компанія «Біолік» подала тільки заявку на дозвіл продавати в Україні російську вакцину «Супутник V». За словами Степанова, для виходу на український ринок виробник повинен надати ряд документів, серед яких результати трьох фаз клінічних досліджень.