У Харкові поліцейські крали кабелі спецзв’язку (фото)

Фото: khar.gp.gov.ua

У Харкові Служба безпеки України викрила та затримала учасників організованого угруповання, яке займалося розкраданням кабелів спецзв’язку. До злочинної групи входили в тому числі співробітники Нацполіції.

Про це Харків Times повідомив начальник прес-центру СБУ області Владислав Абдула.

Оперативники спецслужби встановили, що організував групу місцевий підприємець закавказького походження. До протиправної діяльності він залучив свого родича – офіцера патрульної поліції, а також співробітника батальйону конвойної служби та ще одного цивільного.

За даними слідства, протягом року ця група здійснювала крадіжки магістральних кабелів зв’язку «Укртелеком» і «Держспецзв’язку» на території Харкова. Зловмисників цікавили кольорові метали. І не цікавив той факт, що лінії спецзв’язку використовуються військовими частинами, об’єктами критичної інфраструктури регіону, системами керування та навігації повітряних суден, цивільної оборони та оповіщення населення.

8 січня 2020 зазначені четверо чоловіків проникли у сховище магістральних ліній зв’язку, заздалегідь заготовленим інструментом перекусили кабель і завантажили його в багажник автівки, на якій приїхали. Правоохоронці затримали зловмисників на місці злочину в порядку ст. 208 КПК.

Під час обшуків за місцями їх проживання вилучено докази протиправної діяльності, в тому числі карти-схеми захищених ліній зв’язку.

Згаданим чотирьом чоловікам повідомили про підозру. Співробітникові батальйону конвойної служби ГУНП в Харківській області обрано запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту, трьом іншим підозрюваним – у вигляді нічного домашнього арешту. Прокуратура подаватиме апеляційну скаргу на рішення суду і вимагатиме більш суворого запобіжного заходу для патрульного.

СБУ перевіряє можливість здійснення групою диверсій проти України, а також можливі зв’язки учасників угруповання зі спецслужбами країни-агресора.

Операція з викриття та затримання групи відбувалася спільно з Департаментом внутрішньої безпеки Національної поліції України, слідчими територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого в м. Полтава, під процесуальним керівництвом Харківської обласної прокуратури.