У Харкові знову пікетували коксовий завод (фото)

Фото: Нацкорпус Харків / Telegram

Активісти вранці 9 січня пікетували Коксовий завод “Новомет” у Харкові, вимагаючи припинити роботу підприємства.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Суспільного,яке посилається на повідомлення організатора акції Олександра Константінова.

За словами Константінова, завод не має дозволу на роботу, тож пікетувальники вимагають припинити його роботу. А апеляційна скарга, яку подав завод, Константінов вважає затягуванням процесу. “6 січня коксовий завод подав апеляцію. Ми розуміємо, що це є намаганням затягувати питання призупинення діяльності заводу – саме тому ми вивели людей у перший вихідний після новорічних свят для того, щоб вони мали можливість показати своє ставлення до того, що відбувається у Харкові”, – сказав він.

За даними організаторів, в акції взяли участь близько 30 людей. Вони розгорнули плакат “Люди не щури – припиніть нас труїти”. На мітингу були прапори політичних партій “Національний корпус”, “Європейська солідарність”, “Правий сектор” і стяги із гаслами проти діяльності коксового заводу.

За словами Константінова, акція тривала понад годину і закінчилася об 11:15. За цей час представники заводу до учасників не вийшли, представників влади також не було. Порядок охороняли поліцейські. “Ми вже збилися з рахунку, але це вже 15-16 пікет починаючи з серпня”, – сказав Константінов.

Речниця Нацполіції області Ольга Грабар повідомила, що акція пройшла без порушень громадського порядку, за його дотриманням стежили шестеро поліцейських. За підрахунками поліції, на події були 30 людей.

Як повідомляв Харків Times, у серпні-вересні протестуючі проти забруднення повітря харків’яни перекривали дороги та неодноразово виходили на акції протесту до прохідної підприємства “Коксохім” та до будівлі обласної державної адміністрації.

1 вересня правоохоронці провели обшук на території “Харківського коксового заводу”. Слідчі дії проводилися у рамках кримінального провадження, відкритого за ч.1 ст. 241 КК (забруднення атмосферного повітря).

Наприкінці вересня глава Державної екологічної інспекції України Андрій Мальований назвав “мізерним” штраф розміром у 272 гривні, нарахований Харківському коксовому заводу за забруднення повітря, та заявив, що інспекція підраховує завдані підприємством збитки й готує позов до суду з вимогою закриття “Коксохіму”.

В середині жовтня суд відкрив провадження за позовом Держекоінспекції із вимогою відшкодувати збитки, завдані внаслідок наднормативних викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря.

Понад 25 тисяч харків’ян, що задихаються від регулярних викидів заводу «Коксохім», підписали петицію на ім’я президента з проханням вжити невідкладних дії щодо обмеження або припинення роботи цього і ряду інших харківських підприємств, також отруйних навколишнє середовище. На початку грудня Володимир Зеленський у відповідь звернувся до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля з пропозицією «вжити заходів для посилення контролю».

Харківський окружний адміністративний суд 7 грудня постановив зупинити роботу заводу до отримання ним дозволу на викиди забруднюючих речовин в повітря.