Степанов про російську вакцину: поки подана заявка, необхідне підтвердження її безпеки

Фото: РБК-Украина

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов підтвердив, що харківська компанія “Біолік” подала заявку на дозвіл продавати в Україні російську вакцину “Супутник V” і пояснив, що для виходу на український ринок цей препарат повинен пройти ряд перевірок.

Про це Харків Times дізнався із заяви глави МОЗ Максима Степанов на брифінгу 8 січня.

За словами міністра, “Біолік” подав заявку в Державний експертний центр 6 січня.

“Це тільки заявка. Далі вони, згідно із законодавством України … повинні подати реєстраційну форму а також досьє, в якому повинна бути чітко доведено безпеку препарату і показані результати першої, другої і третьої фаз клінічних випробувань.”, – пояснив Максим Степанов.

За результатами всіх цих поданих документів, можна буде говорити про якість препарату, додав глава МОЗ.

“Нарешті ми хоч побачимо не якісь політичні гасла, а що таке ця російська вакцина”, – зазначив Степанов.

Він висловив упевненість, що Україна здатна забезпечити себе вакциною від Covid-19 від провідних світових виробників, які подають заявки відкрито і якісно, ​​«не влаштовуючи інформаційну війну”.

Як повідомляв Харків Times, правоохоронні органи перевіряли заяву, опубліковану Російським фондом прямих інвестицій, про «налагодження виробництва» російської вакцини проти COVID-19 «Супутник V» на харківському фармацевтичному підприємстві «Біолік». Ця інформація не підтвердилася, й правоохоронці визнали таку заяву «черговою провокацією російської сторони».

8 грудня адміністрація АТ «Біолік» заявила, що підприємство не освоювало технології виробництва готової форми російської вакцини проти коронавірусу «Супутник V», не підписувало з цього приводу ніяких контрактів і не отримувало від російської сторони жодних технологій.

Згідно з опитуванням, проведеним російським Левада-центром 21-23 грудня, більшість росіян не схильні випробувати на собі дію російської вакцини від COVID-19 «Супутник V».

Харківське фармпідприємство «Біолік» подало до Міністерства охорони здоров’я України заявку на реєстрацію в Україні російської вакцини для профілактики коронавирусной інфекції.