У Валках на годину перекривали трасу Харків – Київ

Сьогодні, 7 січня, через підвищення тарифів на електрику та постачання газу протестуючі на годину перекривали трасу Київ – Харків – Довжанський.

Про це Харків Times дізнався з повідомлень соцмереж.

Акція була санкціонована. Її організатори заздалегідь попередили поліцію та місцеву владу.

Протестний захід розпочався о 12:00 7 січня та тривав близько години. За даними поліції, в ньому взяли участь близько 40 осіб. Вони вийшли на пішохідний перехід біля посту поліції на в’їзді до Валок і блокували рух транспорту по трасі в напрямку Полтави, роблячи виняток лише для рейсових автобусів. За порядком стежили 30 поліцейських. Порушень вони не зафіксували.

Ініціатива акції належала пенсіонерові з села Сніжків Валківського району Олексію Прокопенко. Заява із закликом до громадськості та влади він направив голові Валківської міської ради, начальнику Валківського райвідділу поліції та розмістив в Facebook.

«У зв’язку з передноворічним підвищенням цін на транспортування газу і скасуванням пільгової ціни на перші 100 кВт електроенергії з 0.90 грн за 1 кВт до 1.68 грн переважна більшість пенсіонерів, які знаходяться за межею виживання не в змозі оплатити дані види послуг. Це підвищення є абсолютно необґрунтованим і здирницьким і не має нічого спільного з анонсованою Президентом боротьбою з бідністю і минулорічною обіцянкою знизити ціни на газ», – йдеться зокрема у заяві.

Також пенсіонер Прокопенко запропонував голові Валківської міськради публічно висловити свою позицію з даного приводу. А начальнику райвідділу поліції через засоби масової інформації та соціальні мережі звернутися до водіїв і повідомити про дану акцію, щоб вони мали змогу заздалегідь перепланувати свій маршрут.

За словами протестувальників, прикладом для них стали протести в інших регіонах країни.

Як розповів Суспільному Валківський міський голова Валерій Скрипниченко, в Валківському районі проживає близько 30 000 чоловік, в Валках – більше 9000 чоловік, третина з них – пенсіонери.

«Моя позиція – я їх підтримую. У нас позачергова сесія на наступному тижні. Я думаю, депутати підтримають, звернення відповідне. Зрозуміло, що це не на місцевому рівні вирішується, не місцеві органи влади збільшують тарифи», – зазначив міський голова і додав, що не вважає перекриття дороги правильним і ефективним методом вирішення проблеми.

Поки тривала акція, автомобілі направляли в об’їзд. Служба автодоріг опублікувала схему об’їзду.

Близько 13:00 рух транспорту було відновлено.

Протестуючі склали звернення, яке передадуть голові громади. Якщо звернення не розглянуть, учасники акції обіцяють протестувати знову.

Як повідомляв Харків Times, в середині листопада під Куп’янському близько 20 осіб виходили на дорогу з вимогою включити опалення.