У Харкові підприємцям на час карантину скасують орендну плату

Фото: city.kharkov.ua

Сьогодні, 30 грудня, на другій, позачерговій сесії міської ради до Програми підтримки розвитку підприємництва на 2018—2022 роки внесено зміни, що дозволяють допомогти малому та середньому бізнесу пережити карантин.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі міської ради.

Згідно з рішенням сесії, для суб’єктів господарювання, діяльність яких буде заборонена або обмежена на час карантину або інших протиепідемічних заходів, пов’язаних з COVID-19, пропонується:

  • припинення нарахування орендної плати за договорами оренди комунального майна територіальної громади Харкова;
  • припинення нарахування штрафів, в тому числі пені, за договорами оренди комунального майна;
  • збільшення термінів дії договорів оренди комунального майна, які закінчуються в зазначений період.

Суб’єктам господарювання (орендодавцям), які надають в оренду нежитлові приміщення, рекомендується розглянути можливість звільнення і / або зменшення орендної плати в 2021 році на період встановлення карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних з поширенням коронавірусної хвороби COVID-19.

Як повідомила директор Департаменту адміністративних послуг та споживчого ринку Вікторія Китайгородська, з метою сталого розвитку малого та середнього бізнесу пропонуються заходи з розвитку електронного сервісу «онлайн-консультант», який надає професійну підтримку підприємцям за допомогою чат-бота.

«Було проведено анкетування підприємців, виявлено близько 100 нагальних питань, і завдяки чат-боту підприємці можуть отримати інформацію про реєстрацію бізнесу, ліцензування видів діяльності, земельних відносин та податкових перевірок», — повідомила директор департаменту.

Також, за її словами, заплановано розширення функціональних можливостей електронного сервісу «менторська допомога», який був створений для підприємців, що зіткнулися з проблемою, та які можуть отримати варіанти її вирішення в форматі особистої зустрічі або скайп-зв’язку з керівниками провідних компаній. Зокрема, планується проводити консультації з продажу, маркетингу, масштабування бізнесу, впровадження CRM-систем.

Крім того, планується провести бізнес-форум «To be Форум», щоб об’єднати 500 учасників — підприємців та представників органів місцевого самоврядування — для спільного обговорення актуальних питань щодо розвитку підприємництва.

Як повідомляв Харків Times, 30 грудня Харківська міська рада на своїй позачерговій сесії внесла зміни до бюджету міста на 2020 рік та виділила додаткові кошти на боротьбу з COVID-19.