Вчені проти перейменування проспекту на честь Кернеса

Фото: gortransport.kharkov.ua

Президія Академії наук вищої школи України виступила проти увічнення пам’яті харківського міського голови Геннадія Кернеса, який помер в ніч з 16 на 17 грудня, в топонімах, пов’язаних з наукою. Занепокоєння АНВШ викликали чутки про можливе перейменування проспекту Науки та станції метро «Наукова».

Про це Харків Times дізнався з повідомлення на сайті відомства.

Відповідну заяву президія Академії прийняла вчора, 28 грудня, на своєму онлайн-засіданні.

«Президія Академії звертає увагу на ту унікальну роль, яку зіграв Харків в розвитку національної та світової науки. Тому зникнення з карти міста топонімів, пов’язаних зі словом «наука», стане не тільки показником ставлення міської влади до діючих вчених, а й образою пам’яті тих десятків і сотень пов’язаних з Харковом видатних українських і зарубіжних вчених, чиї імена вписані золотими літерами в історію науки», — йдеться в заяві.

Зауважимо, що офіційних повідомлень про намір перейменувати на честь Кернеса саме цей проспект і станцію метро не було. Чутки, що викликали занепокоєння вчених, ходили тільки в соцмережах. Коментуючи їх на брифінгу, секретар Харківської міськради Ігор Терехов запевнив журналістів, що ані проспект Науки, ані Московський проспект не перейменовуватимуть. Свої пропозиції чиновник пообіцяв висловити незабаром, на сесії міськради.

Як повідомляв Харків Times, друга, позачергова, сесія Харківської міськради 8-го скликання відбудеться 30 грудня. Першим пунктом на порядку денному стоїть увічнення пам’яті Харківського міського голови Г.А. Кернеса.