Фіктивна фірма з Харкова брала участь в поставках української фармпродукції в “ДНР”

Фото: ssu.gov.ua

Служба безпеки України викрила схему поставок українських ліків на територію так званої “ДНР”. За попередніми даними, в 2020 році у тимчасово окупований Донецьк було поставлено лікарських засобів на загальну суму майже 40 млн гривень.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі СБУ.

Поставки ліків в “ДНР” здійснювалися за допомогою фіктивних фірм, зареєстрованих в Україні та сусідніх країнах.

“Між фірмами укладали фейкові зовнішньоекономічні контракти, за якими фармацевтичну продукцію нібито відправляли у треті країни транзитом через Росію. Проте, з території РФ лікарські засоби через тимчасово непідконтрольні українській владі прикордонні пункти перевозили на адресу донецьких комерсантів. За попередніми даними, у 2020 році фігуранти здійснили поставки лікарських засобів на загальну суму майже 40 мільйонів гривень.”, – йдеться в повідомленні.

За даними слідства, замовляли поставки «посадові особи» і пов’язані з ними комерсанти з так званої «ДНР». Отримавши продукцію, ділки брали участь і вигравали тендери, оголошені так званим «Міністерством охорони здоров’я ДНР». СБУ встановила факти сплати ними «податків і зборів» в бюджет терористичної організації.

Вантажівку з фармацевтичною продукцією майже на 3 мільйони гривень, яку замовили ділки з так званої “ДНР”, затримали в пункті пропуску «Сеньківка» в Чернігівській області. В ході обшуків за адресами фіктивних фірм в Харкові та Миколаєві вилучено комп’ютерну техніку, документи і печатки, що підтверджують протиправну діяльність.

Вирішується питання про оголошення про підозру фігурантам в скоєнні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 258-5 КК (фінансування тероризму в особливо великому розмірі). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від десяти до дванадцяти років.

Як повідомляв Харків Times, харків’яни поставляли продукти харчування терористичній організації «ДНР».