З 1 січня українці платитимуть більше за електроенергію

Фото: maanimo.com

Кабінет міністров 28 грудня схвалив постанову, згідно з якою 1 січня в Україні введено єдину фіксовану ціну на електроенергію для побутових споживачів – 1,68 грн/кВтгод. Пільговий тариф 0,90 грн. за перші 100 кВтгод. на місяць для побутових споживачів, який діє насьогодні, застосовуватися не буде.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення на Урядовому порталі.

Урядом схвалено постанову “Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 05 червня 2019 р. № 483”, якою, зокрема, було подовжено строк дії Положення про покладення спеціальних обов’язків на учасників ринку електричної енергії для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії (ПСО).

“Постанову прийнято з метою уникнення стрімкого зростання тарифу для населення вже з січня наступного року. Так, термін дії чинного механізму ПСО спливає 01.01.2021 і у разі неприйняття запропонованих змін ціна на електроенергію для побутових споживачів мала б формуватися на ринкових умовах, що призвело б до різкого, більш ніж в 2,5 рази, зростання тарифу на електричну енергію для населення (до близько 3.30 грн/кВтгод)”,- йдеться у повідомленні.

Водночас збережено і залишено без змін коефіцієнти дво- та тризонного обліку електричної енергії. Тому у разі встановлення, до прикладу, двозонного обліку електричної енергії, її ціна у нічний час буде на 50% меншою.

“Зміни в ПСО також дозволять забезпечити фінансову стабілізацію ринку електричної енергії протягом січня – березня 2021 року та сталу роботу енергетичних підприємств, на яких покладені спеціальні обов’язки із забезпечення загальносуспільних інтересів (НАЕК “Енергоатом”, ПрАТ “Укргідроенерго”, НЕК “Укренерго”). Поряд з тим Міненерго спільно з НКРЕКП та іншими учасниками ринку електричної енергії протягом наступного місяця планує напрацювати удосконалений сценарій фінансового збалансування ринку електричної енергії у 2021 році, на підставі якого Уряду буде запропонована оновлена редакція ПСО”, – повідомляє сайт Кабміну.

Зараз побутові споживачі платять за електричну енергію по 0,90 грн. за 1 кВтгод за умови споживання до 100 кВт в місяць. За використану понад 100 кВтгод електроенергію тариф становить 1,68 грн за 1 кВтг.