Військові авіатори просять відпустити із СІЗО фігурантів справи про катастрофу літака під Чугуєвом

Фото: Андрій Марієнко

Офіцери 203-ї навчальної авіаційної бригади Повітряних Сил Збройних Сил України (військова частина А4104, м. Чугуїв Харківської області) підписалися під заявами, у яких закликають суд змінити обраний раніше запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення грошової застави фігурантам справи до катастрофі літака під Чугуєвом – вже колишньому командиру військової частини полковнику запасу Вячеславу Глазунову та начальнику польотів підполковнику Олександру Жуку.

Про це Харків Times дізнався з текстів заяв, які передав ЗМІ увечорі 24 грудня представник інформаційного агентства Міноборони “АрміяІнформ” у Харківській області Віталій Саранцев.

Під заявами стоять 194 підписи військовослужбовців бригади.

Обидві заяви мають майже аналогічний текст. В одній з них зазначено, що полковник запасу Вячеслав Глазунов проходив військову службу в Збройних Силах з 1988 по 2020 рік, військовий льотчик-інструктор 1 класу, учасник бойових дій. У навчальній бригаді проходив службу з 1999 року, “проявив себе як сумлінний офіцер, професіонал-льотчик, мудрий керівник, який завжди піклувався про підлеглий особовий склад та всією душею переживав за військову частину”.

В іншій заяві повідомляється, що підполковник Олександр Жук проходить військову службу з 1993 року, а в бригаді – з 1997 року. “Проявив себе як сумлінний офіцер, професіонал своєї справи, один із кращих керівників польотами”, – йдеться у документі.

Автори заяви зазначають, що вид запобіжного заходу, який було обрано до цих офіцерів 22 грудня Печерським районним судом Києва, “викликає відверте здивування”.

“В умовах продовження збройної боротьби з країною-агресором на сході України ситуація, коли військовослужбовця, який виконував свої службові обов’язки та сприяє встановленню дійсних причин катастрофи, прирівнюють до відкритого злочинця, негативно впливає не лише на моральний та бойовий дух окремого військовослужбовця чи підрозділу, а й підриває авторитет Збройних Сил в цілому. Враховуючи вищезазначене, офіцери військової частини А4104 звертаються з проханням щодо зміни запобіжного заходу”, – йдеться у заявах.

Коментуючи припущення кореспондента Харків Times, що написання колективних листів ініційоване командуванням, Саранцев зазначив: “Це організувало не командування. Це ініціатива самих військовослужбовців частини”.

Подібні за змістом заяви написали офіцери 831 бригади тактичної авіації (військова частина А1356, м. Миргород Полтавської області) та авіаційної бригади, що дислокується у Івано-Франківську (військова частина А1349). Миргородські авіатори піднялися у своїх узагальненнях до ствердження, що ” аналіз причин того, що сталося, не повинен переходити у площину руйнації Повітряних Сил держави, знищенню її кадрового складу”. Івано-Франківські військові обмежилися зауваженням, що обраний судом вид запобіжного заходу “занадто суворий”.

Як повідомляв Харків Times, ввечері 25 вересня поблизу райцентру Чугуїв Харківської області впав і загорівся літак, на борту якого знаходилися 27 осіб. В основному це були курсанти Харківського національного університету Повітряних Сил імені І. Кожедуба. Вижив один з них.

У жовтні, доповідаючи на засіданні Кабміну про результати роботи урядової комісії, яка розслідувала обставини катастрофи, її голова віце-прем’єр-міністр, міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський назвав головними причинами трагедії «відсутність дієвого контролю за організацією та контролем польотів з боку посадових осіб Харківського національного університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба; системні порушення правил виконання польотів в університеті; недостатня професійна підготовка екіпажу до дій в особливих ситуаціях, здійснення всебічного аналізу характеру локальної відмови авіаційної техніки з моделюванням правильних та злагоджених дій для запобігання переростанню особливої ситуації у катастрофічну».

Державне бюро розслідувань повідомило про підозру командувачу Повітряними силами Збройних сил України Сергію Дроздову, керівнику польотів і командиру військової частини.

Печерський районний суд Києва 22 грудня на два місяці взяв під варту В’ячеслава Глазунова, командира військової частини А04104 в Чугуєві.