З нового року об’єкти соціальної сфери Харківської області ризикують залишитися без газу

Фото: ПАТ "Харківгаз"

АТ «Харківгаз» заявляє про критичну ситуацію в регіоні та чекає на допомогу від обладміністрації, Кабміну та Радбезу.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення ПАТ «Харківгаз».

У 2020 році в Харківській області проведена адміністративна реформа з реорганізації районів області та утворення нових громад. Однак досі установи бюджетної та соціальної сфери нових районів не уклали договори на розподіл і постачання природного газу в 2021 році. В той же час закон забороняє споживачам брати газ із газорозподільної системи без договорів та виділених номінацій. Тобто «Харківгаз» буде змушений перекрити таким споживачам вентиль.

«АТ «Харківгаз» здійснює розподіл природного газу всім категоріям споживачів при наявності у них договорів на розподіл (доставку) і постачання газу. Новостворені в ході реформи суб’єкти, на балансі яких знаходиться газоспоживаюче обладнання, досі не звернулися до газової компанії для документального оформлення послуг розподілу на 2021 рік. Також у Оператора ГРМ відсутня інформація про наявність договорів у новоутворених суб’єктів з постачальником енергоресурсу», — йдеться в повідомленні .

Якщо ситуація не зміниться, вже з 7:00 1 січня 2021 року без газопостачання залишаться школи, лікарні та всі бюджетні організації.

Щоб уникнути енергетичного колапсу в області, заявляють газовики, органам місцевого самоврядування необхідно в найкоротші терміни укласти договори розподілу природного газу з АТ «Харківгаз» і договори на постачання газу та отримати виділені постачальником номінації.

Зі свого боку АТ «Харківгаз» повідомило про критичну ситуацію та звернулося за допомогою в її врегулюванні до Харківської облдержадміністрації, Кабінету Міністрів і Ради національної безпеки і оборони України.