У Харкові попрощалися з Геннадієм Кернесом (фото)

Фото: Харків Times

23 грудня в Харкові попрощалися з покійним мером Геннадієм Кернесом – після відспівування в Благовіщенськом соборі, де були присутні лише родичі та близькі, труну з тілом перевезли в оперний театр.

Про це повідомляє кореспондент Харків Times з місця подій.

Біля входу в театр ще до початку жалобної церемонії зібралися харків’яни, які бажали попрощатися з мером. Багато хто прийшов з квітами. Приблизно о 9.15 люди стали заходити в зал і покладати квіти до труни Кернеса, що стоїть на спеціальному постаменті.

Людей, що прийшли на жалобну церемонію дуже багато – черга до оперного театру розтягнулася на кілька сотень метрів, до пам’ятника Тарасу Шевченку і далі, до станції метро “Університет”.

Попрощатися з харківським градоначальником приїхав друг покійного Павло Фукс, соратник Кернеса, колишній губернатор області і екс-нардеп Михайло Добкін. Також на траурній церемонії присутні нардепи Вадим Новинський та Юрій Бойко, мер Києва Віталій Кличко та його одеський колега Генадій Труханов, колишній народний депутат Євген Мураєв. Прийшли попрощатися з Геннадієм Кернесом представники міської та обласної влади, керівники комунальних підприємств.

Глава області Айна Тимчук прийшла до ХНАТОБу в супроводі депутатів від “Слуги народу”. Зокрема, в оперний театр приїхали нардепи Олексій Красов, Павло Сушко, Олександр Бакумов, Марія Мезенцева, Олександр Литвинов. Відвідали траурну церемонію віце-губернатори Тетяна Єгорова-Луценко і Руслан Тіхонченко, голова облради Артур Товмасян і заступник голови Валерія Мураєва.

Спочатку планувалося, що церемонія прощання триватиме до 13.00, після чого катафалк з тілом відправиться на міське кладовище №2, де на Почесній алеї поховають Геннадія Кернеса.

Приблизно опівдні стало відомо, що церемонію прощання продовжили, мінімум, на півгодини.

Близько 14:00 труну з тілом Кернеса винесли з оперного театру і понесли до катафалку. Ті, хто проводжав Кернеса в останню путь, аплодували і скандували: “Спасибі, мер!”.

За інформацією Нацполіціі області, попрощатися з міським головою прийшли близько 110 тисяч осіб.

Могила Геннадія Кернеса розташована на центральній алеї кладовища, поруч з могилами бійців Другої світової війни і супротив поховань колишніх глав Харківської облдержадміністрації Олександра Масельського і Євгена Кушнарьова.

Після того, як труну з тілом Кернеса привезли на кладовище, священнослужителі провели біля могили молебень. Під час поховання прозвучали прощальні збройові залпи.

Під час траурних заходів в центрі Харкова обмежено рух транспорту.