Командувача ПС ЗСУ та ще двох людей підозрюють у зв’язку з катастрофою літака під Чугуєвом

Фото: Сергій Бобок / Харків Times

Державне бюро розслідувань у зв’язку з катастрофою літака АН-26Ш під Чугуєвом 25 вересня повідомило про підозру командувача Повітряними силами Збройних сил України Сергія Дроздова, керівника польотів і командира військової частини.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення інформаційного агентства Інтерфакс-Україна із посиланням на начальника відділу ГСУ ДБР Вадима Пріймачка.

За його словами, ДБР «отримало докази, на підставі яких обґрунтовано підозрюються окремі особи, причетні до організації зазначених польотів, які допустили порушення у своїй службовій діяльності».

«На сьогодні ми вручили письмове повідомлення про підозру керівнику польотів військової частини, який цього дня здійснював управління польотами, командиру зазначеної військової частини, який затверджував план польотів із порушеннями, також повідомлено про підозру командувачу Повітряних сил ЗСУ, який вчинив недбалість щодо виконання своїх службових обов’язків, що спричинило трагедію», – сказав Приймачок.

Як повідомляв Харків Times, ввечері 25 вересня поблизу райцентру Чугуїв Харківської області впав і загорівся літак, на борту якого знаходилися 27 осіб. В основному це були курсанти Харківського національного університету Повітряних Сил імені І. Кожедуба. Вижив один з них.

У жовтні, доповідаючи на засіданні Кабміну про результати роботи урядової комісії, яка розслідувала обставини катастрофи, її голова віце-прем’єр-міністр, міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський назвав головними причинами трагедії «відсутність дієвого контролю за організацією та контролем польотів з боку посадових осіб Харківського національного університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба; системні порушення правил виконання польотів в університеті; недостатня професійна підготовка екіпажу до дій в особливих ситуаціях, здійснення всебічного аналізу характеру локальної відмови авіаційної техніки з моделюванням правильних та злагоджених дій для запобігання переростанню особливої ситуації у катастрофічну».