Не факт, що вибори міського голови відбудуться найближчим часом – голова правління «Опори»

Фото: Харків Times

Голова правління Громадянської мережі «Опора» Ольга Айвазовська заявила, що питання позачергових виборів мера у Харкові знаходиться в компетенції парламенту та «може бути розтягнуте у часі на роки».

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Айвазовської у Facebook.

На думку Айвазовської, це «демонструвала неодноразова практика».

«Поки функції міського голови є кому виконувати і є консенсус місцевих еліт щодо цього, не факт, що вибори міського голови Харкова відбудуться найближчим часом», – вважає Айвазовська.

Згідно із законодавством, у разі дострокового припинення повноважень міського голови чи його смерті ці повноваження здійснює секретар обласної ради. Призначення ж позачергових виборів «лежить у площині відповідальності парламенту». За Виборчим кодексом, такі вибори проводяться двічі на рік – в останній тиждень березня або жовтня.

Однак, затримки у цьому процесі можуть бути пов’язані із затримкою передачі та отримання місцевою владою свідоцтва про смерть, неприйняття радою рішення про припинення повноважень міського голови у зв’язку зі смертю, несвоєчасним прийняттям Верховною Радою рішення про проведення позачергових виборів (за 60 днів до останньої тижні березня 2021 року).

Теоретично не пізніше, як у п’ятнадцятиденний строк після смерті міського голови, особа, яка здійснює його повноваження, має звернутися до ВР із клопотанням про призначення позачергових виборів. Це клопотання український парламент повинен розглянути «не пізніше ніж у дев’яностоденний строк з дня дострокового припинення повноважень».

Таким чином, якщо Верховна Рада не прийме відповідного рішення про проведення у Харкові позачергових виборів до кінця січня, вибори можуть бути призначені лише на осінь наступного року.

«На практиці, відсутня відповідальність колегіального органу парламенту за непризначення дати і подекуди процедура не була виконана роками», – наголошує Айвазовська.

Виконуючий на сьогодні обов’язки мера секретар Харківської міської ради Ігор Терехов заявив на брифінгу, що обов’язково звернеться до ВР «у встановленому законом порядку».

«Що стосується управління містом Харковом. Сьогодні, за законами місцевого самоврядування, секретар Харківської міської ради – я, Терехов Ігор Олександрович – виконую обов’язки мера міста Харкова. Що стосується звернення, то у встановленому законом порядку ми обов’язково звернемося до Верховної Ради для виконання всіх необхідних процедур», – запевнив Терехов.

Як повідомляв Харків Times, у ніч з 16 на 17 грудня в німецькій клініці «Шаріте» помер харківський міський голова Геннадій Кернес.

17, 18, 19 грудня оголошено у Харкові днями жалоби.

Офіс Президента висловив співчуття близьким покійного мера Харкова Геннадія Кернеса, його родині та всім харків’янам, зазначивши при цьому, що ставлення до Геннадія Кернеса у суспільстві “не було й не може бути однозначним».