У Харкові подорожчають опалення та гаряча вода

Фото: Харків Times

Нові тарифи на тепло та підігрів води в Харкові Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, (НКРЕКП) затвердила 30 листопада. Формально вони вступили в дію з 1 грудня. Фактично — з моменту переукладання індивідуального або публічного договору.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення на сайті КП «ХТМ».

З метою мінімізації збитків підприємства НКРЕКП скористалася правом перегляду тарифів за власною ініціативою і провела коригування тарифів на тепло і гарячу воду.

Серед причин перегляду тарифів називається зміна вартості поставки природного газу на 36,15%; зміна вартості теплової енергії від власної ТЕЦ-3 і покупної теплової енергії від ЗАТ «Харківська ТЕЦ-5» в зв’язку з підвищенням ціни природного газу; зміна ціни на електроенергію для технологічних потреб; збільшення витрат на оплату праці (з 1 грудня 2020 змінений прожитковий мінімум).

Нові тарифи на опалення (включаючи ПДВ) складатимуть:

  • для населення — 1 748,47 грн за 1 ГКал (+18,74%);
  • для бюджетних установ — 1 642,92 грн за 1 ГКал (+19,98%);
  • для інших споживачів (крім населення) — 1 582,63 грн за 1 ГКал (+20,81%);
  • для релігійних організацій — 1 657,13 грн за 1 ГКал (+19,42%).

Нові тарифи на гарячу воду (включаючи ПДВ) складатимуть:

  • для населення — 92,87 грн за 1 куб. м (+15,19%);
  • для бюджетних установ — 88,18 грн за 1 куб. м (+15,97%);
  • для інших споживачів (крім населення) — 85,51 грн за 1 куб. м (+16,5%).

Тарифи офіційно вводяться в дію з 1 грудня 2020 року. Однак на практиці до закінчення терміну діючих договорів оплата нараховуватиметься за старими тарифами.

Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг», який зараз очікує підписання Президента, передбачає можливість укладення публічного договору, якщо споживачі не уклали індивідуальний. Після розробки і затвердження Кабміном типової форми публічного договору ХТМ опублікує його на своєму сайті. Якщо протягом 30 днів з моменту його опублікування абоненти не виявлять бажання вибрати іншу модель договірних відносин, то їх вважатимуть приєднаними до публічного договору.

Як повідомляв Харків Times, на початку грудня НКРЕКП провела відкрите обговорення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення на 2021 рік у Харкові.