Поліція попереджає про новий вид кіберобмана

Фото: 53 новости

Зловмисники в мережі Інтернет виманюють гроші у громадян під виглядом видачі державних компенсаційних виплат. З початку грудня 2020 року до кіберполіції надійшло вже близько 100 звернень постраждалих від таких схем.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі Нацполіції області.

Зазвичай правопорушники розміщують відео, де Президент України розповідає про виплати матеріальної допомоги підприємцям в розмірі 8000 гривень. В описі до відео шахраї розміщують посилання на ресурс, де нібито можна подати заявку на отримання виплати. При цьому автори відео стверджують, що таку матеріальну допомогу може отримати кожен.

На сторінці за посиланням громадянам пропонується ввести персональні дані та номер банківської карти для зарахування грошей. Однак в подальшому шахраї просять оплатити послуги юриста з оформлення заяви, отримання електронного підпису, проходження ідентифікації тощо. Здебільшого для цього використовують вбудований чат-бот.

Після виконання таких дій громадяни не тільки переводять гроші за неіснуючі послуги, а й передають персональні дані аферистам.

Кіберполіції закликає всіх бути пильними і радить:

  • довіряти інформації про фінансові виплати тільки з офіційних джерел;
  • не переходити за сумнівними посиланнями;
  • не повідомляти конфіденційну інформацію стороннім;
  • а якщо все ж стався витік особистих фінансових даних, негайно звернутися до банку та заблокувати карту;
  • в разі підозри на шахрайські дії негайно сповіщати правоохоронні органи.

Як повідомляв Харків Times, Верховна Рада ухвалила законопроекти, покликані допомогти платникам податків у разі введення жорсткого карантину.

З 14 грудня портал «Дія» почав приймати заявки на отримання 8 000 одноразової допомоги від держави для фізичних осіб підприємців та їх найманих працівників.