З Харкова до окупованого Донбасу — одним перевізником менше

Фото: СБУ

Служба безпеки України викрила і перекрила нелегальні пасажирські перевезення з тимчасово окупованих районів Донбасу через територію Російської Федерації до Харкова.

Про це Харків Times повідомив начальник прес-центру СБУ області Владислав Абдула.

Оперативники спецслужби встановили, що організував незаконний канал мешканець окупованої частини Луганської області. На власних мікроавтобусах Mercedes він забезпечував рейси до Харкова. Державний кордон ці автобуси перетинали на тимчасово непідконтрольних українській владі пунктах пропуску «Ізварине» та «Довжанський».

Також встановлено, що підприємець проводив операції з державними соціальними виплатами, призначеними для внутрішньо переміщених осіб. На замовлення «клієнтів» він знімав гроші з банківських карток і перевозив готівку до тимчасово окупованих районів.

Співробітники СБУ затримали організатора під час чергової незаконної переправки громадян через державний кордон України. У нього вилучили десятки карток українського держбанку та роздруківки з залишками сум на рахунках і пін-кодами.

В автобусі разом із затриманим перебували шестеро пасажирів. До Харкова вони їхали з окупованого міста Ровеньки. Відносно них складено протоколи за ч.1 ст.204-1 КУпАП (незаконне перетинання або спроба незаконного перетинання державного кордону України).

Наразі організатору перевезень повідомили про підозру за ознаками ч. 2 ст. 332 КК. Санкція статті передбачає позбавлення волі на термін від 5 до 7 років.

СБУ перевіряє можливу його причетність до сприяння терористичній організації «ЛНР», зокрема в перевезенні бойовиків незаконних збройних формувань.

Викриття і документування протиправної діяльності здійснювалося спільно з Держприкордонслужбою України та слідчими Нацполіціі під процесуальним керівництвом Дергачівської місцевої прокуратури.

Як повідомляв Харків Times, в листопаді в Харкові Служба безпеки України викрила колишнього учасника терористичної організації «ЛНР», який воював проти сил антитерористичної операції на Луганщині.