У Харкові три фейкових колл-центри щомісяця обманювали клієнтів банків на 7 млн ​​грн

Фото: hk.npu.gov.ua

У Харкові поліцейські припинили діяльність трьох шахрайських колл-центрів, співробітники яких під виглядом працівників банку виманювали у клієнтів по 7 мільйонів гривень щомісяця.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі Нацполіціі області.

Діяльність фейкових колл-центрів була організована за всіма правилами роботи реальних центрів. Шахрайські також розміщувалися у відповідних офісних приміщеннях. Для них придбали комп’ютерну техніку, засоби зв’язку. Проводилась робота по підбору адміністраторів, операторів і фахівців з програмного забезпечення, їх навчання. Всього до діяльності шахрайських колл-центрів було залучено понад 100 осіб. Робота операторів постійно контролювалося, зокрема, організатори ретельно стежили, щоб співробітники виконували “план” по обману клієнтів.

Оператори дзвонили клієнтам банків і, видаючи себе за їх менеджерів, отримували персональні дані громадян, необхідні для доступу до їх карткових рахунків. Потім гроші з рахунків клієнтів переводилися на підконтрольні членам групи рахунки. Надалі гроші переводилися на територію держави-агресора і вже в формі криптовалют поверталися в Україну.

Діяли шахраї протягом півроку, з червня по грудень 2020 року. 14 грудня правоохоронці провели 14 одночасних обшуків в колл-центрах і в приміщеннях організаторів і активних учасників групи. В результаті вилучили комп’ютерну техніку, документи, засоби зв’язку, банківські картки і 140 000 гривен, здобуті злочинним шляхом.

Проводиться розслідування за ч. 3 ст. 190 КК (шахрайство). Після завершення комплексу всіх необхідних першочергових слідчих дій та остаточного з’ясування ролі кожного із співучасників буде вирішено питання про перекваліфікацію дій правопорушників за ознаками вчинення злочинів у складі організованої групи, повідомлення їм про підозру і обрання запобіжного заходу.

Досудове розслідування триває.

Як повідомляв Харків Times, в Харкові суд обрав запобіжний захід для шести підозрюваних в Інтернет-шахрайстві, які привласнили понад півмільйона гривень.

 

Фото: hk.npu.gov.ua