Суд відмовив Харківській міській раді припинити справу по Жукову

Фото: suspilne.media

Другий апеляційний адміністративний суд Харкова не задовольнив клопотання Харківської міської ради про зупинення провадження у справі про перейменування проспекту Григоренка на проспект Жукова. Відповідну постанову винесла колегія суддів сьогодні, 14 грудня.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Суспільного.

Представниця Харківської міської ради в суді Ольга Бабак просила колегію призупинити провадження за апеляційною скаргою міськради у Другому апеляційному адміністративному суді Харкова та направити справу до Верховного Суду.

За її словами, 28 жовтня 2020 Верховний Суд відкрив касаційне провадження. 5 листопада копія постанови про витребування справи з Харківського окружного адміністративного суду надійшла до міської ради за касаційною скаргою міськради на постанову Другого адміністративного апеляційного суду від 5 серпня 2020 по справі про проспект Жукова. Однак рішення Верховного Суду не було виконано, адміністративну справу не спрямовано до Касаційного адміністративного суду в складі Верховного Суду, а залишено у виробництві Другого апеляційного суду.

Крім того, Ольга Бабак просила відкласти розгляд справи мінімум на два тижні у зв’язку з тим, що юрист, яка до сих пір представляла міську раду в цій справі, захворіла, і тепер потрібен час на ознайомлення з матеріалами.

Однак ухвала суду була такою: «Суд постановив: у задоволенні клопотання Харківської міської ради про припинення апеляційного провадження у справі […] і передачі справи до Харківського окружного адміністративного суду — відмовити. Постанова оскарженню не підлягає».

Представник позивача Андрій Коломійцев назвав позицію міськради спробою затягнути розгляд.

Вислухавши сторони, суд не відклав розгляд на прохання представниці міськради і перейшов до розгляду по суті.

Як повідомляв Харків Times, вже півтора роки Харківська міськрада намагається перейменувати проспект Петра Григоренка. На сесії 19 червня було перейменувано проспект ім. Генерала Григоренка на проспект Жукова.

Однак це рішення було опротестовано в суді. Харківський окружний адміністративний суд 5 вересня визнав рішення Харківської міської ради про повернення проспекту імені генерала Григоренка імені радянського маршала Жукова протиправним й постановив скасувати це рішення.

Міськрада подала апеляцію  і програла її.

На сесії 26 лютого цього року депутати в черговий раз підтримали рішення про перейменування проспекту Григоренка, повернувши йому ім’я маршала Жукова.

У червні Харківський окружний адміністративний суд за позовом, поданим ВО «Свобода», скасував рішення міської ради про перейменування проспекту Григоренка в честь Жукова.

Останнє засідання апеляційного суду у цій справі було 16 листопада і супроводжувалося пікетом активістів.