Піротехніки розмінували снаряди, знайдені в лісосмузі біля селища Жихор

Фото: kh.dsns.gov.ua

11 грудня в Харківській області піротехніки знайшли і знешкодили сім артилерійських снарядів часів Другої Світової війни. Розмінувальні роботи проводилися в Основ’янському і Холодногірському районах міста Харкова.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі ДСНС області.

Велика частина снарядів була знайдена в лісосмузі біля селища Жихор. Старі боєприпаси знайшла жінка, яка вигулювала собаку. Побачивши небезпечні предмети, вона повідомила до служби порятунку за номером “101”.

Співробітник ДСНС, який прибув на місце для ідентифікації, підтвердив, що в копанці знаходяться шість артснарядів діаметром 150 мм.

“Усі вибухонебезпечні знахідки знешкоджені на спеціальних вибухових майданчиках. Постраждалих немає.”, – розповіли в ДСНС.

На думку рятувальників, жінка, яка знайшла старі боєприпаси і відразу повідомила їм, вчинила правильно. Рятувальники просять всіх діяти також: у разі виявлення вибухонебезпечних предметів ні в якому разі не торкатися до них і відразу ж дзвонити по телефону 101 або 102.

При виявленні підозрілого предмета категорично забороняється пересувати його, заливати рідинами, засипати грунтом або чимось його накривати; намагатися самостійно знешкодити знахідку; здійснювати на підозрілий предмет звуковий, світловий, тепловий або механічний вплив, адже практично всі вибухові речовини чутливі до механічних, звукових впливів і нагрівання.

Як повідомляв Харків Times, 4 грудня піротехніки знешкодили 40 вибухонебезпечних предметів часів Другої світової війни на території приватного домоволодіння в селі Шляхове Кегичівського району області.