Суд стягнув з Куп’янського молочноконсервного комбінату понад 1,5 млн гривень за забруднення навколишнього середовища

Східний апеляційний господарський суд виніс постанову про стягнення з ПрАТ “Куп’янський молочноконсервний комбінат” 1 мільйона 571 тисяч 979 гривень за “шкоду, завдану навколишньому середовищу”.

Про це Харків Times повідомили у Державній екологічній інспекції Харківської області.

Суд встановив, що у 2017-2018 роках підприємство здійснювало забір води з трьох свердловин, не маючи спеціального дозволу на користування надрами (підземні води), тим самим порушивши три статті Кодексу України про надра. Також встановлено, що підприємство без дозволу здійснювало викиди в атмосферне повітря “у наднормативному режимі”, чим порушувало ст. 11 Закону України “Про атмосферне повітря”.

Коли дані порушення встановила перевірка Держекоінспекції, комбінату направили претензії та запропонували у добровільному порядку відшкодувати збитки. Керівництво підприємства відмовилося це робити.

Коли Харків Times у червні цього року опублікував інформацію про направлення прокуратурою до суду позову про відшкодування збитків, на адресу редакції надійшов лист з вимогою “спростування недостовірної інформації”. У своєму листі за підписом заступника генерального директора ПрАТ “Куп’янський молочноконсервний комбінат” А. Б. Білоцерківського підприємство стверджувало, що хоча Держекоінспекція дійсно проводила перевірку дотримання на підприємстві вимог природоохоронного законодавства, проте “порушень не було виявлено”.

Редакція відмовилася публікувати дане спростування й запропонувала КМК висловити свою точку зору з цього питання. Відповіді на свою пропозицію ми так і не отримали. Тепер суд, судячи з усього, розставив всі крапки над і.

Як повідомляв Харків Times, Ізюмська місцева прокуратура направила до господарського суду позов про відшкодування 1,5 млн збитків, завданих Куп’янським молочноконсервним комбінатом навколишньому середовищу.