На заводі з переробки ТПВ в Дергачах завершується будівництво сортувального цеху (фото)

Фото: Игорь Терехов/ Facebook

На місці будівництва багатофункціонального комплексу з переробки твердих побутових відходів в Дергачівському районі завершується створення проммайданчика для сортування сміття. Залишилося обладнати дах і встановити обладнання.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення секретаря Харківської міськради Ігоря Терехова в Facebook.

На сьогоднішній день завершено будівництво перших двох карт для складування сміття, вони вже функціонують.

“Будівництво ще двох закінчується. Дно встелене спеціальною мембраною. Скрізь передбачені системи для збору фільтрату та біогазу.”, – повідомив Ігор Терехов.

З усіх полігонів, як чинного, так і законсервованого збирається біогаз, з якого будуть виробляти електроенергію.

“Свердловини для збору полігонного газу вже пробурені. Залишилося все звести в єдину систему. Більш того, старі полігони після рекультивації засіємо травою і висадимо чагарники”, – зазначив чиновник.

За його словами, комплекс створюється на основі зарубіжних технологій та з імпортних комплектуючих. Завод з переробки ТПВ в Дергачах стане єдиним в Україні, де будуть не тільки сортувати сміття, а й виробляти електроенергію. На повну потужність комплекс запрацює вже в наступному році, додав Ігор Терехов.

Довідка. Уряд затвердив проект з будівництва даного заводу в серпні 2017 року. Ініціатором проекту виступила Харківська обласна державна адміністрація. Загальна площа ділянки під будівництво – 39,6 га.

Заступник мера Харкова з питань житлово-комунального господарства Андрій Руденко повідомив, що планова потужність комплексу з переробки ТПВ – 400 тис. тонн в рік. Завод вироблятиме 16 тис. МВт електроенергії в рік в перший рік експлуатації, пізніше потужність планується довести до 53 тис. МВт на рік (на 10-й рік експлуатації).

Контрактна вартість будівництва – $ 26,722 млн. Фінансування – 100% за рахунок кредитних коштів Світового банку в рамках інвестиційного проекту «Розвиток міської інфраструктури – 2».

Як повідомляв Харків Times, на Дергачівському полігоні тестують склад газу, що виділяється сміттям.