Харків’янка Наталія Бережна з «DAU. Наташа» номінована на «європейський Оскар»

Наталія Бережна з «DAU. Наташа» стала першою українською актрисою, номінованою на премію Європейської кіноакадемії (European Film Awards), яку неофіційно називають європейським Оскаром. Вибір переможців та церемонія нагородження пройде онлайн цієї суботи, 12 грудня.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення на сайті Європейської кіноакадемії.

Наталія Бережна, яка виконала головну роль у фільмі «DAU. Наташа» режисерів Іллі Хржановського та Катерини Ертель, номінована на премію Європейської кіноакадемії як найкраща актриса 2020 року. Бережна стала першою українською актрисою, яка була удостоєна цієї номінації.

Наталія Бережна — непрофесійна актриса, як і майже всі учасники кінопроекту DAU. Життя всесвіту DAU розгортається у вигаданому науково-дослідному інституті в Москві в 1930-і — 1960-і роки. За сюжетом фільму «DAU. Наташа» його головна героїня — завідуюча інститутської їдальні в 1952 році. Вона вступає у стосунки з іноземним вченим і потрапляє на допит до слідчого держбезпеки.

Раніше фільм «DAU. Наташа» був номінований на «Золотого ведмедя» Берлінського кінофестивалю 2020 року, а оператор фільму Юрген Юргес отримав приз «Срібний ведмідь» за видатні художні досягнення.

Премія Європейської кіноакадемії (European Film Awards) присуджується щорічно з 1988 року тільки картинам європейського кіновиробництва. Її називають європейським Оскаром. Серед актрис-лауреаток — Жюльєт Бінош, Емілі Уотсон, Ізабель Юппер, Бьорк, Маріон Котійяр, Пенелопа Крус, Тільда ​​Суїнтон, Хелен Міррен та інші.

Поряд з харків’янкою в номінації опинилися Ені Даль Торп («Чартер»), Андреа Брайн Ховіг («Надія»), Марта Ніето («Мати»), Ніна Хосс («Моя молодша сестра») і Паула Бір («Ундіна»).

Результати голосування будуть оголошені в серії віртуальних заходів з 8 по 12 грудня.