Локдауна не буде. А якщо буде, держава підтримає малий бізнес

Держава надасть підтримку людям і бізнесу, якщо карантин буде посилено. Верховна Рада прийняла відповідні законопроекти, розроблені Урядом за ініціативи Президента України.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення прем’єр-міністра України Дениса Шмигаль в Facebook.

Згідно з прийнятими законами в разі введення локдауна громадянам України обіцяють:

🔹 Одноразову матеріальну допомогу застрахованим особам в розмірі 8 000 грн.

Допомога може надаватися найманим працівникам, які втратили частину заробітної плати внаслідок посилення карантину, та фізичним особам підприємцям, які втратили частину доходу через заборону на повноцінне функціонування.

🔹 Одноразову матеріальну допомогу юридичним особам з метою збереження робочих місць.

Наприклад, якщо юридична особа підприємець вимушено скорочує тривалість робочого часу працівника через посилений карантин, то він зможе отримати одноразову допомогу на одного такого працівника до 8 000 грн.

🔹 Одноразову компенсацію витрат юридичних осіб, понесених на оплату ЄСВ.

Відповідна допомога надається тим бізнесам, чия діяльність буде припинена в разі посилення карантинних заходів. Сума одноразової компенсації розраховуватиметься як середнє значення сплачених сум ЄСВ за десять місяців.

🔹 Введення податкових канікул для 200 000 ФОП першої групи.

Це звільняє їх від нарахування та сплати єдиного податку та єдиного внеску з грудня 2020 по травень 2021 року.

🔹 Списання податкового боргу платників податків у разі, якщо сукупний розмір боргу по всіх податках і зборах не перевищує 3060 грн і він не погашений станом на 1 листопада 2020 року.

🔹 Відтермінування на строк до одного року сплати податкових боргів громадян та самозайнятих осіб на суму до 6800 грн, якщо ці борги виникли до 1 грудня 2020 року.

🔹 Списання пені та штрафних санкцій за податковими боргами, якщо вони будуть погашені протягом шести місяців після набуття чинності цього документа.

🔹 Збільшення втричі (з 1020 грн до 3060 грн) порогу податкового боргу, до якого податкова не застосовує заходи стягнення.

🔹 Звільнення від оподаткування матеріальної допомоги, яку громадяни та бізнес отримуватимуть від держави в зв’язку з посиленим карантином.

Матеріальна допомога не буде обкладатися ПДФО та податком на прибуток.

Раніше, вранці Денис Шмигаль повідомив, що до кінця року уряд не має наміру посилювати карантинні заходи.

«Посилювати карантинні обмеження в грудні немає необхідності. Сьогодні міністр охорони здоров’я Максим Степанов запевнив громадськість, що медична система до кінця грудня точно витримає навантаження, спричинене пандемією. Такі прогнози МОЗ дають нам змогу точніше прогнозувати дати можливих зимових канікул заради безпеки. А отже, розглядається варіант, що додаткове посилення карантинних заходів відбудеться не раніше ніж на початку січня», — заявив прем’єр-міністр.

Як повідомляв Харків Times, з жовтня, за рішенням Кабміну, медичні установи, задіяні в боротьбі з епідемією COVID-19, почали отримувати додаткові кошти в залежності від кількості госпіталізованих пацієнтів.