Харківські нардепи підтримали відновлення відповідальності за недостовірне декларування

Верховна Рада сьогодні, 4 грудня, прийняла Закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання суб’єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування”, який фактично відновлює кримінальну та адміністративну відповідальність за недостовірне декларування доходів.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення на офіційному сайті парламенту.

Всупереч думці голови українського парламенту Дмитра Разумкова, висловленій ним в ефірі програми “Свобода слова” на телеканалі ICTV, в остаточному тексті закону відсутня норма про позбавлення волі за недостовірне декларування. Максимальне покарання, яке загрожує народним обранцям в разі несумлінного декларування, – обмеження волі та громадські роботи. В основному передбачається, що порушники відбудуться штрафами у сумі від двох з половиною до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Тобто, максимальний штраф, який загрожує декларантам, – 85 тисяч гривень.

Харківські нардепи здебільшого підтримали прийняття цього закону. За нього проголосували вісім депутатів ВР від партії “Слуга народу”: Марія Мезенцева (виборчий округ №168), Вікторія Кінзбурська (№171), Юрій Здебський (№172), Олександр Бакумов (№173), Дмитро Любота (№177), Олександр Літвінов (№178), Олексій Красов (№180) та Дмитро Микиша (№181). Також закон підтримала позафракційний депутат, колишня губернатор області Юлія Світлична (округ №179).

Водночас двоє “слуг народу” – Олександр Куницький (округ №169) та Андрій Одарченко (№170) на засіданні Ради були відсутні, а Євген Пивоваров (№175) не вважав за потрібне взяти участь у голосуванні.

Не голосував і нардеп від ОПЗЖ Олександр Фельдман (округ №174), а позафракційний Дмитро Шенцев (№176) засідання не відвідав.

Як повідомляв Харків Times, двоє нардепів від “Слуги народу”, які не голосували сьогодні – Одарченко та Пивоваров – точно так само повелися й під час голосування з питання Постанови ВР “Про Заяву Верховної Ради України щодо ситуації в Республіці Білорусь”. Фельдман тоді теж утримався від голосування, а Шенцев – традиційно був відсутній у Раді.