У Харківській області підприємства ухилялися від сплати податків

Співробітники Державної фіскальної служби виявили у Харківській області “групу осіб, які кілька років ухилялися від сплати податків в особливо великих розмірах”. Відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 212 КК.

Про це Харків Times повідомили у прес-центрі ДФС.

“Фігуранти використовували схему незаконної конвертаціїї коштів, оборот якої склав понад 150 мільйонів гривень”, – йдеться у повідомленні.

Розслідування встановило, що посадові особи кількох підприємств “систематично перераховували кошти” на рахунки близько 40 підконтрольних ТОВ у різних регіонах України “за нібито надані транспортні послуги”.

“Далі отримані кошти, не відображуючи в бухгалтерському та податковому обліках, перераховували вже на рахунки физічних осіб. Ті, в свою чергу, переводили їх у готівку, знімаючи через банкомати та банківські відділення та отримуючи своєрідну «комісію» за незаконну діяльність у розмірі 11% від загальної суми”, – розповіли у ДФС.

Залишок проконвертованих коштів повертався до організаторів схеми. Для ухилення від сплати податків вони “формували на підконтрольних ТОВ податковий кредит з ПДВ, реєструючи накладні з нібито придбання палива та супровідної продукції”.

Співробітники поліції 1 грудня провели 16 обшуків у офісах, будинках та автівках фігурантів розслідування. Були вилучені 142 печатки підприємств і 36 факсиміле, 17 ноутбуків, 14 жорстких дисків і 10 мобільних телефонів, а також 84 банківські картки, оформлені на “конвертаторів”. Крім того було вилучено готівку в розмірі $ 32,6 тисяч, 5,6 тисячі євро, 595 фунтів стерлінгів та 492 тисячі гривень.

Порушникам закону загрожує штраф, позбавлення права займати певні посади та займатися певною діяльністю на строк до трьох років та конфіскація майна. Розслідування триває.

Як повідомляв Харків Times, прикордонники та співробітники ДФС викрили нелегальну схему переміщення морепродуктів до України. У Харкові та Дніпрі вилучено понад 500 тонн товару, загальна вартість якого оцінюється приблизно у 62 мільйони гривень.