Мінфін заявив про можливе неефективне використання бюджетних коштів харківською “швидкою”

Фото: ХарківTimes

Заступник Міністра фінансів Роман Єрмоличев заявив про можливе неефективне використання бюджетних коштів харківським Центром екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення прес-служби міністерства.

За оперативними даними, станом на 1 жовтня залишки коштів на рахунках Центру склали 122,8 млн грн. “Значні залишки коштів на рахунках закладів охорони здоров’я можуть свідчити про неефективне використання ними бюджетних коштів”, – йдеться у повідомленні.

Харківська “швидка” посідає третю позицію серед медзакладів країни за обсягом залишків коштів. Більше – лише у Львівському обласному центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф (144,3 млн грн) та Міської клінічної лікарні № 4 Дніпровської міської ради (134,5 млн грн).

За даними міністерства, залишки коштів на рахунках 2220 закладів охорони здоров’я, які надають послуги за програмою медичних гарантій, становлять понад 10 млрд гривень. В чотирьох закладах охорони здоров’я залишки на рахунках перевищували 100 млн гривень, у 14 закладах – становили від 50 до 100 млн грн. Разом сума залишків на рахунках цих закладів становила 948,28 млн грн.

Майже половина закладів охорони здоров’я (1012 закладів) мали залишки коштів на рахунках у розмірі від 1 до 10 млн грн. Загальна сума залишків на рахунках цих закладів становила 3 795,7 млн грн.

“Мінфін закликає до максимально ефективного використання коштів. Кожна гривня бюджетних коштів має працювати в інтересах громадян у максимально ефективний спосіб. Враховуючи заплановане збільшення бюджетних видатків на сферу охорони здоров’я до 5% ВВП до 2023 року, Міністерство фінансів очікує від всіх розпорядників та одержувачів бюджетних коштів у сфері охорони здоров’я, щоб вони максимально ефективно використовували кожну гривню коштів платників податків. Пацієнти мають знати, що держава про них піклується”, – наголосив заступник Міністра фінансів Роман Єрмоличев.

Водночас Міністерством охорони здоров’я не використовуються кошти, які знаходяться на рахунках відомства станом на 1 грудня 2020 року – 20,9 млрд гривень. Це свідчить про неефективне використання ними бюджетних коштів.