До 300-річчя Сковороди в Харківській області оновлять музеї, парки та дороги

"Григорій Сковорода. Думки про майбутнє" А. Єгорова

Сьогодні, 3 грудня, обласні чиновники, депутати, музейні працівники, ректори вузів і профільні фахівці спільно розробили дорожню карту з підготовки святкування 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди. Знаменну дату країна відзначатиме через два роки.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі обласної ради.

Регіональний оргкомітет свята назвав п’ять основних напрямків, якими має намір займатися:

  • ремонт і реконструкція доріг, що ведуть до пам’ятних місць;
  • включення до складу робочої групи при Кабміні народних депутатів, які будуть лобіювати передбачення на рівні державного бюджету відповідного фінансування (обласний бюджет таку махину сам не потягне);
  • реставрація пам’яток історії національного значення і кардинальне оновлення музейної експозиції;
  • розвиток туристичної галузі та підготовка сувенірів, листівок і буклетів;
  • організація науково-освітніх заходів.

Директор ОКЗ «Національний літературно-меморіальний музей Г. С. Сковороди» Наталія Мицай розповіла, що крім звичайної реставрації приміщень музею (зокрема, дерев’яної комори і контори управителя) передбачає створити експозицію нового типу. Для її оформлення запросили фахівців державної академії дизайну та мистецтв. А вчені з ХНУ ім. Каразіна та Харківського національного університету імені Г.С. Сковороди готуватимуть відповідні науково-освітні заходи.

За словами директора музею, на 18 гектарах буде створено зовсім новий музейний простір. Залучаються кошти приватних благодійників. Зокрема, щоб встановити фонтан Сковороди «Нерівна всім Рівність».

Перший заступник голови облради Віктор Коваленко повідомив, що науково-проектна та проектно-кошторисна документація з реконструкції низки об’єктів, розташованих на території Національного літературно-меморіального музею Г.С. Сковороди в селищі Сковородинівка Золочівського району, вже підготовлена.

Відповідно до неї, планується відновити пам’ятник архітектури XIX століття — комори та пристосувати їх під виставкові та конференц-зали, реставрувати будівлі колишньої контори управляючого; встановити нову модульну котельню, реставрувати пам’ятне місце під дубом.

Також буде організовано випуск презентаційної та сувенірної продукції. Но новому туристичному маршруті «Шляхами мандрівного філософа» розставлять покажчики.

Велика роль в плані заходів відводиться розвитку на маршруті зон відпочинку, паркінгів, облаштуванню рекреаційних локацій біля ставків «Панські штани» та «Садового».

Особливу увагу приділено питанню реконструкції автомобільних доріг. За словами Андрія Алексєєва, начальника служби автомобільних доріг у Харківській області, тендерна заявка буде подана 12 грудня, і вже в наступному році мають розпочатися роботи на ділянці Максимівка — Сковородинівка.

Фото: oblrada.kharkov.ua