В Україні хочуть ввести декретну відпустку для чоловіків

Фото: freepik

Сьогодні, 1 грудня, Верховна Рада прийняла за основу законопроект № 3695. Він покликаний забезпечити рівні права матері й батька доглядати за дитиною.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення РБК-Україна.

Рішення підтримав 301 нардеп.

Цей закон пропонує надати можливість матері або батькові дитини скористатися правом на отримання відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (як рівне право кожного з батьків).

Зараз взяти таку відпустку батько може тільки в разі, якщо мама дитини вийшла на роботу або тривалий час знаходиться в лікарні.

Крім того, більш тривалу частково оплачувану відпустку по догляду за дитиною одному з батьків може надавати роботодавець за власні кошти.

Відповідно до закону, працівник повинен повідомити роботодавця не пізніше ніж за 10 календарних днів до дня дострокового припинення відпустки по догляду за дитиною.

Також пропонують ввести і новий вид відпустки — «одноразову оплачувану відпустку при народженні дитини тривалістю до 14 календарних днів».

Нею зможе скористатися:

  • чоловік, дружина якого народила дитину;
  • батько дитини в разі, якщо він не перебуває в зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, але вони живуть разом і пов’язані спільним побутом;
  • бабуся чи дідусь, або інші повнолітні родичі дитини, які фактично доглядають за дитиною, якщо мати (батько) дитини є одинокою матір’ю (батьком).

Крім того, батькові дитини нарівні з дружиною хочуть дозволити скористатися додатковою оплачуваною відпусткою для працівників, які мають дітей або дитину з інвалідністю, тривалістю 10 або 17 (за сукупністю) днів.