Обладміністрація намагається вирішити проблеми погорільців з Дворічанського району

Фото: mvs.gov.ua

На зустрічі з постраждалими від пожеж у вересні мешканцями Дворічанського району області, що відбулася сьогодні, 1 грудня, у Харківській обласній державній адміністрації, чиновники пообіцяли вирішити питання компенсацій для тих домовласників, які не мають правовстановлюючих документів на згорілі будинки, та “якомога швидше” повідомити про їх проблемах новопризначеному губернаторові Айні Тимчук.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Харківської облдержадміністрації.

Заступник голови обладміністрації Тетяна Єгорова-Луценко пояснила погорільцям, що всі люди, які мають документи, що підтверджують право власності на втрачене житло, вже отримали компенсації у повному обсязі.

“Власники 11 домоволодінь отримали по 300 тис. грн від держави. Також всі без винятку постраждалі – власники 26 домоволодінь – отримали по 20 тис. грн з обласного бюджету. Ще 1 млн грн для допомоги виділили з районного бюджету”, – уточнила вона.

На сьогодні відомо, що документів не мають 15 домовласників з постраждалих від вогню сіл Дворічанського району.

Єгорова-Луценко запевнила погорільців, що керівництво обласної адміністрації “тримає це питання на контролі” та пообіцяла “якомога швидше” повідомити про цю проблему новопризначеному губернаторові області Айні Тимчук. На думку Єгорової-Луценко, це дозволить “оперативно вирішити питання”.

Також в обладміністрації мають намір на найближчій сесії облради поставити питання про виплату погорільцям допомоги з обласного бюджету, яка дорівнює допомозі від держави.

Слід зазначити, що безпосередньо перед зустріччю із чиновниками перед будівлею облдержадміністрації пройшла акція протесту мешканців згорілого у вересні села Гороб’ївка.

Як повідомило Суспільне, люди тримали плакати з текстом: “Погорільці в зиму без житла”, “Держава обіцяла житло”, “Благаємо, нам житло потрібне”.

До протестувальників вийшла пані Єгорова-Луценко та запросила їх на зустріч до будівлі обладміністрації.

Фото: kharkivoda.gov.ua

Як повідомляв Харків Times, вдень 2 вересня у двох районах Харківської області виникли пожежі, які через спеку та сильний вітер швидко поширювалися. Поблизу селища Клугино-Башкирівка загорівся очерет, трава і хвойна підстилка окремими осередками на загальній площі близько 10 га.

У Дворічанському районі згоріло 22 домоволодіння, 33 людини залишилися без крову. Двоє мешканців сіл Гороб’ївка та Грянинівка, які постраждали внаслідок пожеж, зверталися до медиків за допомогою.

Поліція почала розслідування пожежі у Дворічанському районі області за ч. 2 ст. 194 КК (умисне знищення або пошкодження об’єктів власності).

Остаточна ліквідація пожежі в Дворічанському районі відбулася лише на п’яту добу, 6 вересня о 14:47. Загальна площа, пройдена вогнем, становить 500 га (з них 100 га верхової пожежі).

29 вересня на засідання комісії Харківської обласної ради, де розглядали питання адресної допомоги мешканцям регіону, які опинилися у важкій життєвій ситуації, було прийнято рішення про те, що 23 жителям Дворічанського району, чиє майно було знищено під час пожеж, виплатять одноразову грошову допомогу в розмірі 20 тисяч гривень.

У жовтні Кабінет міністрів України виділив матеріальну допомогу в розмірі 3,3 мільйона гривень мешканцям Дворічанського району, чиє майно було знищено під час вересневих пожеж.