У Харкові вшанували пам’ять загиблих в роки Голодомору (фото)

Фото: Європейська Солідарність - Харківщина

У суботу, 28 листопада в Харкові проводять жалобні заходи в пам’ять про жертви Голодомору 1932-1933 років. До пам’ятних місць харків’яни несуть квіти і хліб, а священики проводять панахиди.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Харківської обласної організації “Правий сектор” в Facebook.

За традицією, квіти і лампадки принесли до Меморіалу жертвам Голодомору. У Свято-Дмитрівському храмі на вулиці Полтавський шлях провели заупокійну святу літургію.

О 13:00 кілька десятків харків’ян зібралися біля Хреста пам’яті жертв Голодомору в Молодіжному парку. Тут відслужили панахиду за упокій душ загиблих від голоду. До Хреста пам’яті учасники траурного заходу поклали квіти, хліб і колоски пшениці.

Заходи в пам’ять про загиблих в роки Голодомору продовжилися о 16:00 на площі Свободи. В цей час розпочалася загальнонаціональна акція “Запали свічку”. У Харкові учасники акції виклали на бруківці хрест з лампадок, вшановуючи пам’ять загиблих під час Голодомору.

У ХХ столітті українці пережили три голодомори: 1921-1923, 1932-1933 і голод 1946-1947 років. Наймасштабнішим був Голодомор 1932-1933 років. Це був штучно створений радянською владою голод, від якого страждали українські селяни. Спочатку, за наказом влади, у них забрали все зерно, не залишили навіть посівний матеріал. Але цього було мало.

18 листопада 1932 вийшла Постанова ЦК КП (б) У про заходи щодо посилення хлібозаготівель. Згідно з цією постановою, за невиконання плану хлібозаготівель господарства каралися натуральними штрафами, тобто у селян відбирали всі продукти.

Питання про кількість померлих від голоду в 1932-1933 роках досі залишається відкритим. Більшість вчених вважає, що число померлих склало понад 7 мільйонів чоловік в УРСР і 3 мільйони чоловік в інших регіонах СРСР: на Кубані, в Центрально-Чорноземної області, Поволжі і Казахстані.