У Харкові через суд намагаються заборонити сесію міськради

Кандидат у депутати Харківської міської ради Олексій Вац оскаржує скликання сесії Харківської міської ради, проведення якої заплановане на 2 грудня 2020 року.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Суспільного.

Позивач звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з вимогою про “визнаня протиправним та скасування індивідуального акту”. Відповідачем у справі вказаний Харківський міський голова (особа, яка здійснює його повноваження), а третьою особою — Харківська міська територіальна виборча комісія.

Вац вважає незаконними дії нинішньої міськради, наголошуючи на тому, що строк її повноважень сплив.

“Строк повноважень — п’ять років. У ради сьомого скликання повноваження закінчились максимально 18 листопада цього року. Крім того, у нас була адміністративно-територіальна реформа, процес децентралізації. У нас утворений Харківський район з адміністративним центром м. Харків. У нас Харківська міська рада 8 скликання — це новоутворена рада на її базі. Є норма закону “Про статус депутатів місцевих рад”, яка каже, що також припиняються повноваження у разі проведення виборів. Вибори були призначені 25 жовтня”, — каже Вац.

Розглядати позов Ваца до Харківського міського голови буде суддя Олександр Шевченко.

Вац також вважає незаконними дії міської виборчої комісії, яка, на його думку, мала визнати вибори такими, що не відбулися.

“Як я вважаю, вже повинні були бути оголошені з 8 листопада повторні вибори, повинен бути виборчий процес, прийде легітимна рада, прийме повноваження і буде працювати в новому адміністративно-територіальному устрої. Немає повноважень, ніхто туди не прийде. Як туди приходити, коли будуть нелегітимні ці результати?”, — вважає Вац.

Як повідомляв Харків Times, на 2 грудня запланована 38 сесія Харківської міської ради 7 скликання. Відповідне розпорядження підписав 20 листопада Олександр Новак, секретар Харківської міськради, який за відсутності мера Геннадія Кернеса виконує обов’язки міського голови.

Представник партії «Слуга народу» Олексій Вац двічі оскаржував підсумки виборів до Харківської міськради. Він вимагав, щоб суд скасував результати протоколу Харківської міської ТВК і призначив нові вибори до міськради. Суд двічі задовольняв позови Ваца частково – в частині скасування протоколів за результатами виборів депутатів Харківської міської ради.

За словами голови Харківської міської ТВК Ольги Мозгової, після двох перерахунків змін у складі обраних депутатів не відбулося.