У Харківській муніципальній галереї відкрилася виставка Віталія Куликова

Виставка графічних і живописних робіт Віталія Куликова «Фігура» відкрилася в Харківській муніципальній галереї. Вона приурочена до 85-річчя від дня народження харківського художника і проходить в рамках проекту «Збережемо спадщину Куликова», який Муніципальна галерея ініціювала в 2015 році.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення галереї в Facebook.

Експозиція є триваючою ретроспективою робіт Віталія Куликова. Її мета — розкрити для глядача художню спадщину майстра, показати та проаналізувати творчість художника з його унікальним стилем і світоглядом не тільки як самостійного учасника, а й як фігуранта малодослідженої течії харківського нонконформізму 60—80-х років минулого століття.

На виставці представлені графічні роботи з «моделями» Куликова, відеоматеріали про художника, а також його живопис, відібраний самим Віталієм Куликовим для статті у Вікіпедії.

Крім того, в рамках проекту паралельно проходить онлайн-програма: кураторські екскурсії, цикл зустрічей з художниками й учнями Віталія Куликова, показ авторського фільму Олени Григор’євої, відкриття меморіальної дошки.

Час роботи виставки в галереї: понеділок — п’ятниця з 11:00 до 19:00.

У зв’язку з карантинними обмеженнями в виставковому просторі галереї одночасно може перебувати не більше чотирьох чоловік. Вхід на виставку — строго в масках.

Також на платформі «V-art» працює віртуальна галерея художника, до якої увійшли 20 найбільш значущих робіт, заснованих на особистому виборі автора. Виставку можна відвідати тут.

У галереї також можна придбати книги з репродукціями робіт майстра та сумки-шопери з принтом — афішею В.Н. Куликова.

 

Довідка. Віталій Куликов (1935 — 2015) — український художник, живописець, графік, книжковий дизайнер і плакатист, професор кафедри «Малюнка і живопису» Харківського державного технічного університету будівництва і архітектури, лауреат Муніципальної премії (2006). Віталій Куликов інтерпретував у своїй творчості традиції авангардного мистецтва початку XX століття, його роботи — міст від відкриттів авангарду до винаходу власної художньої мови в сучасному українському мистецтві. За 40 років викладацької діяльності він встиг виховати не одне покоління художників і архітекторів; був одним із засновників творчого об’єднання «Літера А».