СБУ блокувала постачання керамічної плитки з Харкова до окупованого Криму

Фото: budport.com.ua

Служба безпеки України зафіксувала поставку продукції одного з провідних українських виробників кераміки на тимчасово анексовану територію АР Крим. Оперативники спецслужби провели обшуки, виявили підтвердження нелегального бізнесу та заблокували роботу підприємства.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі СБУ.

Оперативники спецслужби встановили, що менеджмент компанії розробив схему, за якою товари відповідно до зовнішньоекономічних контрактів поставляли на адресу підконтрольної українському виробнику дочірньої компанії в РФ. Потім через налагоджену систему логістичних перевезень продукцію ввозили у тимчасово окупований Крим. На півострові продукцію реалізовували вже суб’єкти господарювання, створені відповідно до російського окупаційного законодавства.

В ході обшуків в офісах і на виробничих майданчиках компанії в Києві та Харкові правоохоронці виявили документи та електронні носії інформації, які підтверджують ведення бізнесу на тимчасово окупованій території. Зокрема, встановлено причетність менеджменту компанії до створення і роботи кримської філії, ведення бухгалтерської звітності та сплата податків до бюджету РФ, а також формування мережі збуту продукції.

Операція проводилася під процесуальним керівництвом прокуратури Автономної Республіки Крим в рамках кримінального провадження розпочатого за ч. 3 ст. 110-2 КК.

Як стало відомо Харків Times з повідомлень керівництва компанії, мова йде про підприємство Golden Tile (Харківський плитковий завод).

На сайті компанії і в Facebook її засновника з’явилися заяви про те, що бізнес з окупованим Кримом — хибне звинувачення, а насправді завод зазнає рейдерську атаку.

«Згідно з постановою про обшук, приводом для відкриття кримінального провадження став нібито факт транспортування продукції ХПЗ через Керченський міст на окуповану територію Криму. Однак ані компанія Golden Tile, ані Харківський плитковий завод не здійснювали і не здійснюють поставок до Криму», — сказано в повідомленні.

Голова наглядової ради Golden Tile Валентин Шеветовскій впевнений, що його підприємство — найбільший експортер кращої української плитки, а привід для кримінального провадження абсолютно надуманий, і хтось просто хоче забрати у нього бізнес.

«Харківський плитковий завод, а разом з ним і компанія Golden Tile є добропорядним виробником і експортером. Блокування їх роботи — це пряма атака на «білий» бізнес, це атака на основу української економіки. Якщо допустити подібне втручання в діяльність, постраждає не тільки сама компанія і тисячі її співробітників, але й економіка регіону і країни в цілому. Це руйнує основу цивілізованих відносин держави і бізнесу, дає негативний сигнал внутрішнім і закордонним інвесторам.

Ми розуміємо важку ситуацію, в якій знаходиться Україна. Однак ми розраховуємо на те, що держава принаймні не заважатиме нам робити свою роботу, не буде добивати і без того підкошену карантином промисловість. Якщо тиск на бізнес продовжиться, це буде означати, що ніхто не може почувати себе в безпеці. Адже навіть відкрита, соціально відповідальна, сумлінна компанія може в будь-який момент стати об’єктом нападок», — заявив Валентин Шеветовскій і додав, що сподівається, що обшуки — це чисте непорозуміння.

Слідство тим часом триває.

Як повідомляв Харків Times, в березні минулого року CБУ затримала в Харкові двох підозрюваних в поставках скрапленого газу з РФ на окуповані території.