На подвір’ї в центрі Харкова побудують багатоповерхівку

Фото: google.com/maps

У дворі будинку 15 по вулиці Каразіна планують побудувати багатоповерхівку. Зараз на цьому місці розташована двоповерхова адміністративна будівля, яку займає Київська філія КП «Благоустрій». Ділянка була передана у приватну власність ще в 2012 році. Тепер забудовник має намір почати її освоювати.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення СтройОбзора.

Мешканці будинку, які вже не перший рік чують про те, що їхній двір забудують, розповіли виданню, що забудовник незабаром планує завезти будівельну техніку.

Як стало відомо, цю ділянку (кадастровий номер 6310136600: 02: 015: 0006) було продано ТОВ «Крокус-2007» рішенням сесії міськради ще в 2012 році. Площа ділянки — 0,1776 га.

Згідно з кадастровою картою, призначення землі — для будівництва та подальшої експлуатації житлового будинку з вбудовано-прибудованими торговельними та офісними приміщеннями та підземним гаражем-автостоянкою. У документі також зазначено, що будівництво має бути виконано з урахуванням зносу нежитлової будівлі.

Правда, за рішенням сесії, побудувати будинок мали ще в 2019 році. Втім, ділянка вже є в приватній власності, тож терміни будівництва можуть відсуватися безболісно для власника.

У державному реєстрі YouControl зазначено, що діяльність ТОВ «Крокус-2007» на сьогодні припинена.

Видання відзначає, що в Харкові вже є приклади будівництва житлових комплексів у дворах будинків. Наприклад, ЖК «Схід-Захід», який розташований на вул. Данилевського, 19-а. Комплекс був введений в експлуатацію в 2004 році.

Як повідомляв Харків Times, в 2019 році ННЦ «Харківський фізико-технічний інститут» оголосив про намір передати АТ «Трест Житлобуд-1» територію свого проммайданчика №1, розташованого між вулицями Чайковського та Гуданова в центрі Харкова. Віддавши під забудову територію в центрі міста, ХФТІ має отримати 9-поверховий житловий будинок з вбудованими соцбитприміщеннями на вул. Академіка Вальтера. Він буде побудований на місці колишнього клубу інституту, який, за даними сайту, закрили в 2002 році, а 10 квітня 2011 року в будівлі сталася пожежа, яка остаточно перетворила його на напівзруйновану «заброшку». 20 червня навколо нього вже виник паркан.

У серпні цього року координатор ініціативної групи #SaveKharkiv, член консультативної ради з питань охорони культурної спадщини при департаменті містобудування та архітектури ХОДА Олена Рофе-Бекетова звернулася до поліції із заявою про порушення законодавства при виконанні будівельних робіт на будинку по вул. Гоголя, 2, який є пам’ятником архітектури.

Тимчасова комісія Консультативної ради з питань охорони культурної спадщини при Департаменті містобудування та архітектури обласної державної адміністрації підтримала проєкт реконструкції будівлі по вул. Сумській, 28 під торговельно-офісний центр. Будинок належав поляку Едварду Борткевичу – поміщику та власнику винокурного заводу поблизу Мерефи. У ньому народився у 1877 році та мешкав близько 40 років композитор Сергій Борткевич.