У Харкові відзначають День Гідності та Свободи (фото і відео)

Фото: Європейська Солідарність - Харківщина

У суботу, 21 листопада, в Харкові на честь сьомої річниці Дня Гідності та Свободи проведуть автопробіг і акцію біля пам’ятника Тарасу Шевченку.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Харківського Євромайдану в Facebook.

Автопробіг єдності і захисту демократії стартував від Майдану Героїв Небесної Сотні о 10:30. Колона автомобілів проїхала по проспекту Московському і проспекту Гагаріна на площу Свободи. Тут учасники провели мітинг. За інформацією Харківської обласної організації партії “Європейська солідарність”, в пробігу взяли участь близько 50 авто.

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Публикация от ЄС Харків (@eurosol_kh)

На 18:00 запланована “Акція у Тараса”, яку проведуть біля пам’ятника Шевенку. Учасники заходу планують висунути владі України сім вимог, серед яких – розкрити злочини, вчинені проти учасників Євромайдану в період з грудня 2013 по лютий 2104 року, припинити переслідування добровольців, волонтерів та активістів Революції Гідності, прийняти закон про колаборацію та ін.

До учасників акції звертаються з проханням дотримуватися карантинних вимог – бути на заході в масках або респіраторах.

Довідка: День Гідності та Свободи був заснований в пам’ять про події на Майдані 2013 року, з яких почалася Революція Гідності. Також це річниця Помаранчевої революції. З 2014 року День Гідності та Свободи набув статусу державного свята. Указом 5-го президента Петра Порошенка була закріплена його дата 21 листопада – день, коли в 2013 році на Майдан Незалежності в Києві вийшли перші учасники мітингу.

Сім років тому в центрі столиці почали встановлювати намети і проводити масові акції в знак незгоди з рішенням уряду Миколи Азарова про припинення процесу євроінтеграції України. Вночі з 29 на 30 листопада силовики влаштували жорстокий розгін активістів, що викликало ще більшу хвилю протестів. Протягом зими 2013-2014 в результаті зіткнень загинуло більше сотні мирних громадян, яких назвали Героями Небесної Сотні. Революція гідності привела до зміни влади в Україні – Віктор Янукович, який був на той час президентом, втік з країни.