Суд повернув державі 320 гектарів землі в Лозівському районі

Фото: ztv.zp.ua

Суд задовольнив позов Лозівської місцевої прокуратури про повернення державі 19 земельних ділянок вартістю 10 млн гривень.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі прокуратури області.

Господарський суд Харківської області задовольнив позов Лозівської місцевої прокуратури в інтересах держави до ГУ Держгеокадастр в Харківській області та фермерських господарств. Він визнав недійсними договори оренди та суборенди земельних ділянок і постановив повернути їх державі.

Встановлено, що 19 земельних ділянок загальною площею понад 320 га були передані в користування фермерським господарствам. При цьому державний земельний кадастр не спромігся перевірити, чи хоче і, головне, чи може заявник займатися сільським господарством.

Фактично земельні ділянки передані користувачам як фермерам виключно заради ухилення від процедури земельних торгів. Але якби такі торги відбулися, держава отримала б з орендарів максимальну вигоду.

Таким чином, були порушені вимоги ст. ст. 116, 118, 122-124, 134 Земельного кодексу України та ст. ст. 7, 8, 12, 14 Закону України «Про фермерське господарство», що і стало підставою для позову до суду.

На даний час рішення суду ще не набрало законної сили.

Як повідомляв Харків Times, у вересні Господарський суд Харківської області задовольнив позов Харківської місцевої прокуратури № 1 про розірвання договору оренди землі та повернення спірної земельної ділянки вартістю понад 10 млн грн в користування територіальної громади Харкова.