Володимир Зеленський підписав закон про маски

Фото: ukrinform.ua

Президент підписав закон про адміністративну відповідальність за перебування в громадських закладах і транспорті без засобів захисту, який раніше прийняла Верховна Рада.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення на офіційному сайті Президента України.

Володимир Зеленський підписав Закон «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» № 1000-IX, який Верховна Рада прийняла 6 листопада 2020.

Документ доповнює статтю 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення частиною другою, яка передбачає накладення штрафу від 10 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 170 до 255 гривень) за перебування в громадських будівлях, спорудах, громадському транспорті без вдягнених на рот і ніс засобів індивідуального захисту. Останні включають в себе респіратори або захисні маски, в тому числі саморобні. Діяти ця норма буде протягом дії карантину.

Як повідомляв Харків Times, ще в березні Верховна Рада ввела адміністративну та кримінальну відповідальність за порушення правил щодо карантину при коронавірусі (COVID-19). Адміністративна відповідальність передбачає штраф за порушення правил карантину, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм. Тобто за самовільне залишення місця обсервації (карантину) людиною, яка може бути зараженою коронавірусом. Сума штрафу від 17 тис. до 32 тис. грн для громадян та від 34 до 170 тис. грн для посадових осіб.