У Харківській області СБУ знешкодила злочинну групу, яка тероризувала громадян (фото)

Служба безпеки України викрила та припинила у Харківській області протиправну діяльність злочинної групи, яка тероризувала громадян.

Про це Харків Times повідомив начальник прес-центру СБУ області Владислав Абдула.

Оперативники спецслужби встановили, що зловмисники давали громадянам гроші у борг, але після повернення суми починали вимагати проценти нібито “накопичені” під час користування грошима.

“Розмір “відсотків” перевищував суму кредиту у кілька разів. У разі несплати, вони залучали місцевих кримінальників для фізичного і психологічного тиску на жертв та членів їхніх сімей. Вони, зокрема погрожували вбивством, побиттям, викраденням людей. В одному із задокументованих епізодів злочинної діяльності, учасники групи вимагали від мешканки Харківщини майже 750 тисяч гривень. Вони погрожували жінці та її матері фізичною розправою”, – йдеться у повідомленні.

Правоохоронці затримали організатора злочинної групи, згідно зі ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України, під час одержання частини “боргу” в розмірі 6 тис. доларів. Вирішується питання щодо повідомлення організатору та іншим учасникам злочинної групи про підозру у вчиненні злочину.

Операція з викриття та затримання зловмисників проводилась спільно зі слідчими Національної поліції під процесуальним керівництвом Дергачівської місцевої прокуратури.

Прес-служба прокуратури області повідомила, що Дергачівська місцева прокуратура здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом вимагання з погрозою вбивства чи заподіяння тяжких тілесних ушкоджень (ч. 2 ст. 189 Кримінального кодексу).

“У ході досудового розслідування встановлено, що з початку червня 2020 року 49-річний мешканець Дергачівського району вимагав у жінки передати йому 26 800 доларів США, які вона нібито заборгувала. Погрожуючи вбивством, чоловік два рази вивозив жінку до свого гаражу. Крім того, він забрав у потерпілої документи, які засвідчують право власності на нерухоме майно”, – йдеться у повідомленні.

18 листопада чоловіка затримано після отримання частини грошових коштів.