Опорні лікарні COVID-19 отримали кисневі концентратори

Фото: kharkivoda.gov.ua

Обласні та районні лікарні, що працюють з хворими на COVID-19, отримали кисневі концентратори. Сьогодні, 18 листопада, обладнання передали лікувальним закладам Красноградського, Первомайського, Вовчанського, Балаклійського, Куп’янського, Лозівського та Ізюмського районів.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі обладміністрації.

Найближчим часом концентратори отримають також Валківська, Зміївська та Богодухівська районні лікарні.

Крім того, 16 листопада частина концентраторів була розподілена між лікарнями обласного підпорядкування: 35 концентраторів отримав обласний госпіталь ветеранів війни, 6 — обласний диспансер радіаційного захисту, 31 — обласна клінічна інфекційна лікарня, 21 — обласна клінічна лікарня та 10 — обласна дитяча інфекційна лікарня.

В цілому Харківська область отримала 120 кисневих концентраторів, розрахованих на одного пацієнта кожен, і 250 — на двох пацієнтів. Ще 30 концентраторів з цієї партії мають надійти найближчим часом.

За словами заступника голови обладміністрації Тараса Пастуха, частину концентраторів залишать в якості невеликого резерву, щоб мобільно забезпечувати ті установи, які потребуватимуть додаткових приладів.

Всі концентратори придбані за кошти державного бюджету.

Як повідомляв Харків Times, на облаштування кисневих ліній в лікарнях, які надають стаціонарну допомогу пацієнтам з COVID-19 Харківська область отримала з держбюджету 37,3 млн грн.

«Законтрактовані міською радою Харкова концентратори в кількості 461 штуки, закуплені через медичні установи, визначені для надання допомоги по ковід, проходили розмитнення, але процес призупинено через проведення перевірки дотримання митного законодавства. Вони призначені для закладів міста Харкова, частина з них буде передана в залізничні лікарні. Одразу після того, як вони надійдуть до закладів, на найближчий час всі критичні питання з киснем як в місті Харкові, так і в Харківській області будуть зняті. Забезпеченість ліжок киснем становитиме 50-60%», — розповів Тарас Пастух.

Він також повідомив, що вже прийнято постанову Кабінету міністрів, за якою регіон отримає кошти на проведення централізованого кисню в лікарнях.

Як повідомляв Харків Times, заступник голови Харківської облради Володимир Скоробагач прогнозує, що обласна клінічна лікарня зможе прийняти перших пацієнтів з коронавирусной пневмонією вже 1 грудня 2020 року.