Інститут нацпам’яті закликав Фельдмана не рекламувати еко-парк на тлі монумента жертвам Голодомору

Фото: istpravda.com.ua

Представники Інституту Національної пам’яті України Сергій Бутко і Сергій Горобець закликають народного депутата України Олександра Фельдмана проявити мужність і мудрість і усунути причину суспільних збурень, що виникли після того, як перед Харківським Меморіалом Жертв Голодомору з’явилися величезні металеві літери “Фельдман еко парк”.

Про це Харків Times дізнався з обігу представників Інституту нацпам’яті.

Перший раз реклама екопарка з’явилася біля монумента жертвам Голодомору в кінці жовтня цього року. Величезні літери “Фельдман еко парк”, встановлені біля транспортної розв’язки автомобільної траси «Харків-Москва» і міський окружної дороги, нібито виконували роль покажчика до парку. Така реклама-покажчик з’явилася вперше за сім років, з 2013 року, коли по сусідству з Меморіалом стали створювати еко-парк.

Величезні літери на тлі скульптурної композиції з піднятими до неба, немов у благанні, руками викликали серйозне обурення в суспільстві. 6 листопада представники Нацкорпусу знесли вивіску. Однак кілька днів по тому вона була відновлена.

На думку вчених Інституту нацпам’яті, реклама-покажчик на тлі пам’ятника загиблим від голоду українців “є образою пам’яті наших предків, які загинули від комуністичного геноциду”. Подібну дію можна порівняти з установкою реклами біля Бабиного Яру.

“Подібна нищівна образа/обурення негайно з’явиться, якщо подібний напис з’явиться перед пам’ятником жертвам геноциду євреїв у Бабиному Яру у Києві, пам’ятному знаку жертвам геноциду ромів у Чернігові, пам’ятному знаку жертвам кримськотатарського народу тощо… …”, – наголошується в зверненні.

В Інституті нацпам’яті сподіваються, що образа була не навмисною, проте вона викликала ускладнення в сфері міжнаціональних відносин і спровокувала радикалізацію настроїв. Вчені сподіваються, що нардеп Фельдман зробить необхідні кроки для деескалації конфлікту.

“Саме тому закликаємо громадянина і народного депутат України Олександра Фельдмана з доброї волі та маючи за мету консолідацію української нації, гармонізації міжнаціональних відносин ліквідувати причину неспокою, підозр і та обурення. Розуміємо, що для цього потрібна мужність і мудрість. Маємо надію, що він успішно пройде це життєве випробування. Такі дії стали б реальним втіленням заяв політика про толерантність та взаєморозуміння між людьми “, – говориться в зверненні.