Чугуївський художній музей просить віддати його громаді

Робоча група харківської обласної ради розглянула питання про передачу приміщень пам’ятки архітектури національного значення XIX століття — штабів військових поселень в Чугуєві — з державної власності в комунальну.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі облради.

Центральний корпус Штабів займає комунальний заклад Харківської облради «Художньо-меморіальний музей І. Ю. Рєпіна».

За словами директорки музею Світлани Бучастої, під галерею штаби стали пристосовувати в 2001 році. Однак через нестачу фінансування роботи зупинилися на півдорозі. В результаті галерея тулиться в приміщеннях, що не були для цього призначені, та має змогу демонструвати публіці менше половини всіх наявних експонатів.

Втім, більше в умовах, що склалися, ані співробітники, ані глядачі не подужають. Як розповіла Світлана Бучаста, взимку температура в приміщенні музею не піднімається вище 10—12 °С, при нормі 18. Не працює пожежний водопровід, відсутня примусова вентиляція. Вода й електрика в музей підведені за тимчасовою схемою. Про ремонт фасадів та благоустрій території мова вже не йде.

Зараз весь комплекс будівель знаходиться у власності держави. Музей не має жодної можливості впливати на виділення коштів або пошук інвесторів для реконструкції пам’ятки.

Передача приміщень Чугуївського художнього музею в комунальну власність, за словами першого заступника голови облради Віктора Коваленка, дозволить залучати додаткові кошти для його розвитку.

За підсумками засідання робоча група вирішила зобов’язати Департамент містобудування та архітектури облдержадміністрації максимально швидко розробити проект розпорядження для Кабміну про передачу будівлі штабів військових поселень в Чугуєві з державної власності у спільну власність територіальних громад області.

Як повідомляв Харків Times, у вересні прокуратура вимагала відновити первісний вигляд пам’ятки архітектури і містобудування місцевого значення, розташованого по вулиці Гоголя, 2 в Харкові.

Будівлю по вул. Сумській, 28, планують знову визнати пам’ятником історії місцевого значення. Відповідні документи підготував Департамент культури і туризму ХОДА.